Mobilizare mai bună ieri, în turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, unde liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, şi candidata unică proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, s-au confruntat. În România au fost deschise 11 secţii de votare. În premieră, anul acesta a fost deschisă şi o secţie de votare la Craiova, la Universitate, Secţia nr 1/339, unde au fost aşteptaţi să voteze peste 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea studenţi. Ieri, la ora 12.00, în Bănie votaseră deja 250 de alegători. Majoritatea celor care băgau buletinul de vot în urmă spuneau că au venit cu speranţă şi sunt foarte încrezători că şi Republica Moldova poate deveni o ţară europeană. Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul. El este responsabil cu politica externă a ţării
Gheorghe Cucoş, consilier, Secţia de votare nr. 1/339 Craiova:
„Prezenţa până la această oră (nr. ora 12.00), este una bună şi aşteptăm ca şi rezultatul final să fie unul bun. Procesul electoral decurge într-o atmosferă paşnică, liniştită, fără evenimente. Comparativ cu turul I avem o prezenţă dublă. Adică au votat în jur de 250. Majoritatea tineri. Aşteptăm să vină toţi studenţii care învaţă la Craiova şi nu numai. Au venit până în acest moment şi tineri şi Piteşti şi Petroşani”.
Alla Cebotari, primul cetăţean al Republicii Moldova stabilit la Craiova:
„Am votat pentru reîntregirea neamului nostru, în primul rând, pentru fraţii şi surorile şi toată aceea parte de peste Prut, care trebuie să vină acasă. Trebuie să ne gândim la generaţia care vine din urmă, pentru că ei trebuie să cunoască şi altceva, dar în mod special, rădăcinile. Am votat pentru o Europă mare, liberă, pentru integritatea Republicii Moldova şi pentru valorile noastre naţionale. Basarabia trebuie să vină acasă, pentru că Basarabia e România!”.
Elena Ţurcanu, studentă anul III, Facultatea de Economie:
„Am venit astăzi cu gândul la un viitor mai bun. Am venit cu gândul să avem posibilitatea să ne întorceam acasă cu noi perspective, cu noi schimbări şi să mergem cu gândul că vom face parte din UE şi nu ne vom întoarce acolo unde ne-a fost mai rău…”.