Modelul polonez, unul demn de urmat

0
356

Holul central al Universităţii din Craiova găzduieşte, de ieri şi până pe 26 noiembrie, vernisajul expoziţiei „Parcuri Naţionale din Polonia”. Ceremonia de deschidere a avut parte de o prezenţă de marcă – Excelenţa SaMarcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România. Acesta a fost primit aşa cum se cuvine unei personalităţi de o asemenea importanţă.

Prof.univ.dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universităţii din Craiova, a fost cea care a rostit cuvântarea de bunvenit adresată Excelenţei Sale: „Suntem onoraţi să vă avem între noi. Polonia este unul dintre partenerii noştri privilegiaţi şi când spun asta mă refer în primul rând la legăturile strânse dintre cele două ţări, care durează de secole întregi. De asemenea, avem multe proiecte pe care le desfăşurăm împreună”. Prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, prorector al Universităţii din Craiova, a punctat: „Este o mare plăcere să vă avem printre noi. Polonia este un exemplu demn de urmat şi cred că putem vorbi despre polonizarea Europei. Prin strângerea relaţiilor culturale, putem să prosperăm împreună şi economic. Sunteţi un model pentru toţi, mai ales în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Ne bucurăm pentru această expoziţie, la fel cum au fost altele şi, sunt convins, cum vor apărea cât mai multe. Numai aşa, prin aceste schimburi de experienţă, ne putem deschide viitorul”.

La rândul său, Sorin Nicolae Răducan, prefectul judeţului Dolj, a fost onorat de prezenţa Ambasadorului Republicii Polone, amintind şi de istoria care leagă cele două popoare, în general, şi Craiova, în special: «Sunt onorat să particip la vernisajul expoziţiei „Parcuri Naţionale din Polonia”, cea de-a doua organizată în Bănie de Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză şi Ambasada Poloniei, la care particip în calitate de prefect. Am avut onoarea să-l primesc pe Excelenţa Sa, domnul Marcin Wilczek, la Palatul Administrativ, împreună cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, unde am discutat despre strânsele relaţii româno-poloneze, care s-au format în anul 1939, când refugiaţii polonezi au primit sprijin din partea craiovenilor».

„Trebuie să învăţăm cu toţii din cultura altei ţări”

Excelenţa Sa Marcin Wilczek a ţinut să se adreseze asistenţei, cu atât mai mult cu cât este numite de curând în funcţie: „Au trecut două luni de când sunt ambasador în România şi am ţinut să vin la Craiova, deoarece ştie toată lumea despre ajutorul pe care locuitorii oraşului dumneavoastră l-au acordat compatrioţilor mei în timpul refugiului din 1939. Trebuie să învăţăm cu toţii din cultura altei ţări, iar la Craiova există o astfel de posibilitate. Nu mai este o mare diferenţă în România şi Polonia, iar investiţiile economice şi culturale între cele două state sunt din ce în ce mai numeroase. Pentru tinerii studenţi, din ambele ţări, este o oportunitate şi mă bucur că am putut aduce  la Craiova câteva bucăţi din Polonia. Le mulţumesc atât oficialităţilor locale şi judeţene, cât şi conducătorilor Universităţii din Craiova pentru primirea pe care mi-au oferit-o şi voi reveni mereu cu drag aici”.