Perenitatea unei prietenii statornice

0
568


MIRCEA CANŢĂR

Prezenţa la Craiova a Excelenţei Sale Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, prilejuită de „Stagiunea Europa” a Filarmonicii „Oltenia” și de vernisajul expoziţiei “Parcuri Naţionale din Polonia“, găzduită în holul central al Universităţii, are o simbolistică aparte, chiar dacă se circumscrie unei prietenii statornice. Ea atestă perenitatea acestei prietenii, dincolo de conjuncturi politice, altminteri fireşti. Şi România şi Polonia au, de dată recentă, preşedinţi noi – Andrezj Duda, respectiv Klaus Iohannis –, dar şi guverne noi. În Polonia, în urma alegerilor legislative, derulate în urmă cu puţină vreme, prin victoria PiS, partidul condus de Jaroslaw Kaczinski, premierul desemnat este Beata Szydlo (52 de ani) – studii etnografice la Universitatea din Cracovia – fost primar al oraşului său natal Brzeszcze, dar şi parlamentar, care succede tot unei femei, Ewa Kopacz (Platforma civică). La Bucureşti, noul premier, desemnat de Klaus Iohannis, este Dacian Cioloş care, în aceste zile, îşi construieşte guvernul. Am reamintit toate acestea pentru a releva simbolistica aparte a prezenţei la Craiova a noului ambasador al Poloniei la Bucureşti. Să mai amintim, în context, că fostul premier polonez Donald Tusk, actualmente preşedintele Consiliului European, a insuflat un plus de prosperitate relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre. Craiova este un pilon trainic al prieteniei româno-poloneze, prin gesturile de autentică omenie, exprimate în 1939, când o parte din membrii guvernului de la Varşovia, dar şi zeci de mii de refugiaţi şi-au găsit adăpost sigur pe pământ românesc, şi nu puţini dintre ei la Craiova şi în regiunea Olteniei. Este adevărat, şi merită menţionat acest detaliu, că şi reprezentaţii administraţiei publice locale – preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, prefectul de Dolj, Sorin Răducan – au oferit întreaga lor disponibilitate lărgirii cadrului de manifestări reciproce pe multiple planuri, Centrul de Limbă şi Cultură poloneză împlinind, la începutul anului viitor, vârsta de doi ani. De polonezi, aşadar, ne leagă mai mult decât o prietenie conjuncturală, minuţios întreţinută, ne leagă o afecţiune aproape inefabilă. Şi deschişi la dialog, pe un fundal solid, cu siguranţă că se vor identifica noi oportunităţi de schimburi bilaterale, pentru a augmenta valenţele prieteniei de care vorbeam. Deschiderea e largă şi, se pare, reciprocă. Admirând demnitatea poloneză în istoria ei recentă, dar şi demnitatea actuală a liderilor politici polonezi, de la Varşovia, putem spune chiar, fără sfială, că “avem ce învăţa”. O satisfacţie reciprocă, împărtăşită de ambele părţi, este aceea că Eurostatul plasează România şi Polonia, ambele cu o creştere economică de 3,6%, în fruntea ţărilor din UE.

 

Craiovenii au sărbătorit cu căldură prietenia cu poporul polonez

Ieri, de Ziua Națională a Poloniei, ambasadorul acestei țări în România, Excelența Sa, Marcin Wilczek, a ținut să se deplaseze la Craiova, petrecându-și întreaga zi în municipiul nostru. De remarcat că aceasta a fost și prima sa vizită oficială într-un oraș în afara Bucureștiului, după numirea sa în funcție. Autoritățile locale și județene au marcat această zi, una de mare importanță pentru poporul polonez, într-un mod deosebit. Toate manifestările care au avut pe parcursul zilei s-au făcut în numele prieteniei care îi leagă pe olteni, și în special pe craioveni, de Polonia. Apropierea între cele două popoare s-a pecetluit mai cu seamă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când la Craiova s-au refugiat conducerea politico-militară a Poloniei și însuși președintele Poloniei de la acea vreme, Ignacy Moscicki.

O zi plină de manifestări, încheiată cu un concert simfonic

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova şi Ambasada Republicii Polone la Bucureşti au organizat o frumoasă expoziție intitulată „Parcuri Naționale din Polonia”. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea din Craiova, la vernisaj participând Excelența Sa, Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei în România, Lia Olguţa Vasilescu – primarul Municipiului Craiova, Sorin Nicolae Răducan – prefectul Judeţului Dolj, Ion Prioteasa – preşedintele Consiliului Județean Dolj, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor – rectorul Universităţii din Craiova, Andrzej Raj – directorul Parcului Naţional Karkonoski din Polonia. Expoziţia de fotografii poate fi vizitată până pe data de 26 noiembrie, în Holul Central al Universităţii din Craiova, iar cei care îi vor trece pragul vor putea vedea cele mai frumoase şi cele mai prețioase locuri şi specii dintre parcurile naţionale poloneze. Începând cu anul 2012, expoziţia a fost prezentată, printre altele, în 18 Parcuri Naţionale din Polonia, pe teritoriul Ambasadei Republicii Polone la Haga (Olanda), precum şi în grădinile OCDE (Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) de la Paris. S-a bucurat de un număr de peste 100.000 de vizitatori.

După prânz, oficialitățile s-au deplasat la Cimitirul Catolic, unde a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormintele soldaților polonezi. Ziua s-a încheiat cu un concert simfonic, organizat de Filarmonica „Oltenia”, în cadrul „Stagiunii Europa”. Seara a fost dedicată muzicii poloneze, pe scenă urcând dirijorul polonez Jacek Rogala și violonista Patryzja Piekutowska. Înaltul diplomat polonez a participat la concert, rostind un scurt discurs cu prilejul Zilei Naționale a Poloniei.

Ion Prioteasa: „Mă bucur că sărbătorim împreună Ziua Independenței Poloniei”

Excelența Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei, a fost primit de oficialitățile județului. O primă întâlnire a avut-o la Consiliul Județean Dolj cu președintele și cei doi vicepreședinți ai instituției, Ion Prioteasa, respectiv Cristinel Iovan și Alina Tănăsescu. La discuții a participat și prefectul județului, Sorin Răducan. „Suntem onorați să-l avem oaspete, la Palatul Administrativ, pe Ambasadorul Republicii Polone la București, domnul Marcin Wilczek, Excelența Sa fiind la prima deplasare în țară după numirea în funcție. Mă bucur că a ales Craiova pentru a sărbători împreună Ziua Independenței Poloniei, acest lucru spunând foarte mult. Este o continuare a bunelor relații pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului cu Ambasada Poloniei. Evenimentele pe care le-am organizat împreună la Craiova au culminat cu vizita la cel mai înalt nivel, pe care am primit-o anul trecut, la Muzeul de Artă, a Mareşalului Senatului Republicii Polone, domnul Bogdan Borusewicz.

Craiova înseamnă foarte mult pentru Polonia, întrucât, într-un moment dificil pentru România – țara noastră fiind aliată la acea vreme cu Germania –, Craiova a putut să primească refugiați polonezi care își părăsiseră țara în urma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, aceștia găsindu-și aici o a doua casă. L-am asigurat pe domnul ambasador Marcin Wilczek de întreaga noastră deschidere pentru colaborare, înaintându-i invitația de a reveni în județul Dolj, unde va fi întotdeauna între prieteni”, a declarat șeful administrației județene, Ion Prioteasa.

Prefectul Sorin Răducan: „Vă urez un călduros bun-venit în Bănie!”

Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan , i-a urat înaltului diplomat polonez bun venit la Craiova, amintind apoi de ospitalitatea pe care au manifestat-o craiovenii față de polonezi. „Vă urez un călduros bun venit în Cetatea Băniei! Doresc să vă spun că anul trecut am primit o delegaţie condusă de Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, vizită care a avut loc cu ocazia comemorării a 75 de ani de la izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când întreaga Craiova a dat dovadă că este o gazdă primitoare pentru comunitatea poloneză. Istoria ne aduce să fim şi astăzi împreună în Uniunea Europeană şi parteneri NATO, iar acesta este un lucru foarte important. De asemenea, faptul că în cadrul Universităţii din Craiova avem Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză este optim pentru dezvoltarea relaţiilor culturale între cele două state”, a spus prefectul județului Dolj.

Primarul Lia Olguța Vasilescu: „Sărbătorim Polonia la Craiova”

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, l-a primit pe Excelența Sa, Marcin Wilczek, la Primăria Craiova, asigurându-l că municipiul sărbătorește Polonia în aceste zile. «Avem astăzi (n.r. – ieri) deosebita onoare să-l avem oaspete pe domnul ambasador al Poloniei. Săptămâna aceasta, după cum ştiţi, sărbătorim Polonia la Craiova, prin evenimente speciale organizate de Filarmonica „Olteniei”, unde are loc şi un concert extraordinar la care este invitat să participe domnul ambasador. Am discutat foarte mult despre parteneriatul cultural, în primul rând, pe care ni-l dorim cu Polonia, având în vedere tradiţia istorică şi faptul că, în 1939, a avut privilegiul să-i avem oaspeţi. Totodată, am discutat foarte mult şi despre partea industrială şi bineînţeles şi aici avem lucruri în comun, pentru că săptămâna aceasta am avut lansarea unor autobuze noi SOLARIS, care sunt produse în Polonia».

Ambasadorul Poloniei: „Este o vizită foarte importantă”

Excelența Sa, Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei, a mulțumit autorităților pentru primirea care i s-a făcut, mărturisind că este bucuros că se află la Craiova, de Ziua Națională a Poloniei. „Vă mulțumesc frumos pentru primire și mă bucur foarte mult că sunt în Craiova cu ocazia Zilei Poloniei. Este prima mea vizită în afara Bucureștiului, după ce am preluat mandatul de ambasador. Este o vizită foarte importantă din mai multe motive. În primul rând, din motive istorice. În Craiova, și-au găsit adăpostul, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, guvernul Poloniei împreună cu președintele Poloniei. Din punct de vedere cultural, Craiova oferă posibilitatea de a învăța limba polonă și vom avea posibilitatea de a prezenta locuitorilor acestui municipiu și muzica poloneză. Din punct de vedere economic, nu numai autobuzele Solaris au ajuns aici, dar și o firmă poloneză care produce țiglă este prezentă aici. Sperăm că vom colabora în continuare foarte bine pe plan economic”, a afirmat înaltul diplomat polonez.

MARGA BULUGEAN  şi LAURA MOȚÎRLICHE