La Liceul de Arte „Marin Sorescu” – o săptămână plină într-un parteneriat european de educaţie

0
1124

Ieri, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, s-a încheiat o săptămână dintr-un program amplu de perfecţionare şi pregătire a cadrelor didactice şi elevilor din instituţia de învăţământ preuniversitar. Tinerii şi profesorii sunt implicaţi într-un proiect Erasmus+, din care mai fac parte parteneri din alte şase state din Europa: Italia, Croaţia, Bulgaria, Polonia, Finlanda, Turcia. Craiova a găzduit această acţiune, cumva peste rând, fiind programată pentru 2016, dar, din cauza conflictului din Siria, centrul de educaţie s-a relocat din Turcia, ţara care era desemnată în perioada de acum.

Şapte state europene  participă la proiectul Erasmus+ „Young Citizen of Europe Our Future”, un proiect multinaţional destinat schimbului de experienţă între cadrele didactice şi elevii din ţările partenere. „A fost o săptămână plină, în care s-au ţinut lecţii interactive, cu obligativitatea susţinerii unor ore de către profesori din alte ţări, în afara gazdei. Avem 40 de persoane prezente la Craiova, aşa cum am avut şi noi delegaţii. Cred că noi avem un sistem privilegiat de învăţământ vocaţional, în comparaţie cu celelalte ţări partenere. Sunt state unde sunt minimum trei elevi şi un profesor pentru cursuri, pe când la noi este cadrul didactic şi cursantul. Oricum, rezultatele se văd şi suntem foarte mulţumiţi. Acest proiect deschide foarte multe căi de colaborare, şi aici trebuie să le mulţumim atât celor de la Consiliul Judeţean Dolj, cât şi celor de la Asociaţia „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, fără sprijinul cărora nu puteam reuşi. Chiar astăzi, când se încheie vizita colegilor noştri, avem un vernisaj al unei expoziţii cu lucrări ale copiilor, precum şi un concert susţinut de elevii şcolii noastre, dar, despre program vă poate spune mai multe coordonatorul din partea noastră, prof. Ema Ciolacu  ”, a declarat prof. Lucia Croitoru, director al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

„Valori europene” – tema dezbătură la Craiova

Cea nominalizată de managerul instituţiei de învăţământ preuniversitar ne-a precizat: «În fiecare ţară semnatară a parteneriatului este o temă de dezbatere. La noi aceasta s-a numit „Valori europene”, iar obiectivul a fost acoperirea întregii curricule şcolare. S-a lucrat pe grupe mixte, formate din minimum un elev şi un cadru didactic din fiecare ţară. Chiar şi expoziţia de astăzi este axată pe aceste coordonate. Atât noi, cât şi colegii noştri avem de câştigat din această experienţă”.

Suntem în Europa

La Craiova a fost prezentă şi coordonatoarea întregului proiect, Elisabeth Malec, din Polonia, care a spus : „Am trăit o experienţă deosebită. Este un oraş foarte frumos, mi-a plăcut Centrul istoric al oraşului dumneavoastră, iar elevii au fost minunaţi. Sunt plini de talent şi, credeţi-mă, voi reveni oricând aici. Aveţi tineri care au foarte multe posibilităţi de dezvoltare. Am trăit cu toţii clipe frumoase în Craiova”. Una dintre participantele în proiect, Ingrid Ciontescu, s-a arătat impresionată de programul pe care îl urmează şi nu crede că sistemul de învăţământ din România este mai prejos decât cele di alte state: „Am fost şi în Croaţia şi în Italia, dar nu cred că sunt peste noi. Este adevărat, au dotări moderne în sălile de clasă şi în laboratoare, însă putem face faţă unei competiţii, mai ales că avem şi sprijinul unor profesori foarte bine pregătiţi. Oricum, aceste schimburi de experienţă ne prind bine tuturor”.