Prof. emerit dr. Jocelyne Perard, încântată de podgoriile Olteniei

0
315

Universitatea din Craiova a oferit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa pentru prof. emerit dr. Jocelyne Perard, responsabil al Catedrei UNESCO „Culture et Traditions du Vin” a Universităţii Bourgogne, Dijon, Franţa. Ceremonia de decernare a avut loc în Sala Albastră, unde au fost prezenţi mai mulţi oficiali ai instituţiei, printre care şi rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor şi decanul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură, prof. univ. dr. Marin Soare.

Cuvântul de deschidere a ceremoniei l-a avut rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, care a vorbit despre relaţiile de colaborare pe care le are Universitatea din Craiova cu Universitatea din Dijon. „Este o mare onoare pentru Universitatea din Craiova să desemneze titlul Doctor Honoris Causa unei personalităţi a cercetării ştiinţifice europene, dar şi unei mari prietene a Universităţii din Craiova. Deşi am fost despărţiţi o perioadă, acest lucru nu a putut împiedica comunicarea ştiinţifică între cele două instituţii, iar o parte dintre colegii noştri au făcut studii doctorale la Dijon”.

Turiştii europeni vor „invada” podgoriile româneşti

Anterior ceremoniei de decernare au fost prezentate câteva proiecte ce ţin de dezvoltarea durabilă în domeniul agriculturii (sisteme de păstrare, perioada de testare, cultivare, creşterea şi dezvoltarea agriculturii). În acest context, prof. emerit. dr. Jocelyne Perard s-a arătat încântată de podgoriile şi viile pe care le are România, regiunea Olteniei în special, considerând că într-un timp foarte scurt, turiştii europeni vor „invada” podgoriile româneşti. Totodată, domnia sa a declarat că românii ar putea profita de numeroasele vinuri pe care le deţin.

„Mă aflu acum într-o ţară în care am descoperit bogăţia intelectuală, marii istorici, cercetători, o cultură extraordinară, este o ţară în care mi-am facut prieteni. Cariera mea a fost mai mult o aventură, eu nu am niciun merit, deoarece încă de la începutul ei am descoperit oameni extraordinari, iar cei mai frumoşi pe care i-am cunoscut au fost cei din România, din Craiova, unde am fost primită ca într-o familie. Aici m-am îmbogăţit din punct de vedere moral. Mulţi dintre elevii mei sunt acum profesori la Craiova, am avut această revelaţie în ceea ce priveşte îmbogăţirea cadrelor didactice de la universitatea de aici”, a menţionat Jocelyn Perard, membru al Consiliului Superior al Meteorologiei Naţionale din Franţa – Comisia „Educaţie şi formare”, membru al Consiliului ştiinţific al Institutului de ştiinţe ale Viei şi Vinului – Universitatea Bordeaux.

Vinuri de colecţie prezentate la Universitatea din Craiova

Tot cu această ocazie, Facultatea de Agricultură şi Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova a organizat o expoziţie de vinuri de diverse soiuri, din 10 crame din Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi. Au fost prezentate atât vinuri de colecţie, cât şi dintre cele obţinute din soiuri tinere, precum şi soiuri autentice olteneşti.

„Craiovenii îi găsesc în Holul Central al Universităţii pe cei mai importanţi producători olteni, crame reprezentative ale Olteniei, care au adus faimă vinurilor noastre atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Au venit aici cu o gamă foarte diversificată de vinuri albe, rose, roşii, vinuri tinere, vinuri de colecţie, distilate din vin, cum sunt cele de la staţiunea didactică a Universităţii din Craiova. Sunt vinuri de o foarte bună calitate, care dovedesc ce zonă minunată este Oltenia”, a declarat prodecanul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură, conf. univ. dr. Constantin Băducă. Expoziţia poate fi vizitată și pe parcursul zilei de astăzi.

Expoziţia de vinuri este organizată cu ocazia celei de-a doua ediţii a Simpozionului Ştiinţific cu participare internaţională „Sustainable development in agriculture and horticulture”, care are ca scop de a reuni cadre universitare, cercetători, doctoranzi, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi producători, pentru a-şi împărtăşi experienţele, ideile inovative şi rezultatele cercetărilor în domeniile: agricultură, horticultură, ingineria produselor alimentare, biologie, silvicultură, zootehnie, protecţia mediului şi dezvoltare durabilă. Simpozionul este organizat de Facultatea de Agricultură şi Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice – Filiala Craiova, Technological Educational Institute of Thessaly (Grecia), Catedra UNESCO „Culture et Traditions du Vin”, Societatea Română a Horticultorilor- Filiala Craiova şi Asociaţia Hortus Oltenia 1962.

ELIZA BOTNARI