Mai puţini bani pentru subvenţia pe cap de bovină

0
320

Un proiect de lege al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pus pe jar crescătorii de animale din toată ţara. Actul normativ, care se referă la aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2011, prevede acordarea unei subvenţii de 460 lei/cap de animal, mai mică decât cea aferentă anului 2009, a cărei valoare s-a ridicat la 571 lei/cap de animal. În acestea condiţii, fermierii – membri ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România – au anunţat că vor protesta în faţa Ministerului Agriculturii, pentru ca decizia să nu fie aprobată. „Vrem ca subvenţia pentru acest an să fie cu cel puţin 20% mai mare ca în 2009, adică de minimum 700 de lei”, a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar. Acesta a precizat că în urma discuţiilor cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în care i-au fost prezentate solicitările şi argumentele pentru acordarea unui sprijin mai mare de 460 de lei pe cap de animal, răspunsul acestuia a fost că nu poate fi alocată o sumă mai mare din bugetul anului viitor. „Nu vor să discute nimic peste suma de 460 de lei pe cap de animal. Ne-am întâlnit cu ministrul, ne-am spus punctul de vedere, iar dânsul a spus că mai mult nu poate. În consecinţă, noi ne urmăm programul, şi săptămâna viitoare începem protestele”, a declarat şi preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Solidari cu gândul

Anul trecut, în Dolj, APIA a aprobat la plată circa 2.700 de solicitări pentru subvenţia la bovine, aferente unui număr de aproximativ 15.500 de capete de animale eligibile. Fermierii au primit, în două tranşe, 571 lei/cap de animal, valoarea totală a sprijinului ridicându-se la 5,7 milioane de lei. Acum, spun crescătorii de animale, cu şi mai puţini bani primiţi de minister, le va fi foarte greu să se descurce. Cât despre protestele programate să se desfăşoare în perioada 16-18 noiembrie a.c., la Bucureşti, este greu de crezut că fermierii doljeni vor participa, cu atât mai mult cu cât Doljul este slab reprezentat în acest sector.

MADR vorbeşte despre „susţinerea continuă a activităţii, prin menţinerea resurselor financiare”

„Prin strategia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se are în vedere susţinerea continuă a activităţii din sectorul zootehnic, prin menţinerea resurselor financiare alocate. Cursul de schimb utilizat este 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2011 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 289 din 1 octombrie 2011. Cuantumul plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2011, este în valoare unitară de 460 lei/cap bovine şi se acordă conform procedurii reglementate de Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 215/2010, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a controversatului proiect legislativ.