Forumul Internațional al Sustenabilității

0
369

În perioada 18-19 Octombrie 2022 are loc, la Iași, prima ediție a Forumul Internațional al Sustenabilității cu tema „Dezvoltarea relațiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est și regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile”. Evenimentul de deschidere are loc la Primăria Municipiul Iași în ziua de 18 octombrie începând de la ora 10:00, iar sesiunile se vor continua în Palatul Braunstein pe data de 19 octombrie.
La eveniment vor participa peste 100 de organizații din Europa printre care clustere, agenții de dezvoltare regională sau membrii Consiliului de Cooperare Regională inclusiv decidenți politici cu activitate remarcabilă în domeniul dezvoltării durabile, bioeconomiei și economiei circulare. Evenimentul va fi deschis de dl. Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași și dl. László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Ministerul Economiei va fi reprezentat de domnul secretar de stat Terente Ciui.
Mesajul Comisiei Europene va fi transmis de doamna Ulla Engelmann, conducătorul unității – Forum Industrial, Alianțe și Clustere DG Grow. Printre speakerii evenimentului se află dl. Arslan Umut Ergezer, coordonatorul Strategiei  Europei Sud-Est 2030, dl. Barna Kovács, secretarul general al BIOEAST Initiative,   Simion Berzoi reprezentatul Programului Națiunilor Unite din Moldova, expert în investiții de energie regenerabilă, Peter Barta prezentând tehnologii fintech  ca și soluții pentru inovare socială și sustenabilitate, Vajda Lajos, președintele Clusterului Green Energy, organizând o sesiune dedicată soluțiilor de energie verde în special pentru comunități rurale.
Forumul își propune să faciliteze contacte comerciale în domenii economice care susțin dezvoltarea durabilă, prin reunirea categoriilor din modelul quadruple-helix – factori de decizie, reprezentanți din mediul privat, mediul academic și de cercetare și din societatea civilă.
Forumul este o oportunitate bună de a iniția proiecte comune, de a lansa idei noi în rândul participanților și de a crea un mediu colaborativ între țări. Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul sunt 8 – Muncă decentă și creștere economică, 9 – Industrie, inovare și infrastructură și 17 – Parteneriate pentru atingerea obiectivelor.
Participanții vor avea oportunitatea de a cunoaște proiecte internaționale de cooperare în derulare cu impact major asupra dezvoltării regionale intersectoriale, precum: DanubePeerChains și GoDanuBio (programul Interreg Danube), MedicNest (programul Cosme), InnoIndustry (programul Interreg Europe), etc.