Craiova găzduiește Campionatul Internațional de Misiuni pentru Câinii de Salvare

0
436

Craiova va găzdui, la sfârșitul acestei săptămâni, Campionatul Internațional de Misiuni pentru Câinii de Salvare. În competiție sunt înscrise 18 echipe care provin din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România. După ce vor parcurge cele șase probe ale concursului, în funcție de evaluarea juriului, câștigătorii vor obține certificările necesare pentru a putea participa la misiuni reale de salvare, organizate la nivel mondial.

Decizia ca România să găzduiască Campionatul Mondial de Misiuni al Echipelor Canine de Salvare – International IRO Team Competition 2015 a aparținut Organizaţiei Mondiale a Câinilor de Salvare. Dintr toate orașele din țară a fost ales municipiul Craiova, unde sunt așteptate să vină nu mai puțin de 18 echipe din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România care sunt înscrise în competiție. ”Este un ambasador de imagine la nivel socio-cultural-sportiv pentru toată zona europeană și, de ce nu, în lume. Timp de trei zile, lumea emergenței se va muta la Craiova, iar Craiova devine primul oraș european din zona de est care se poate mândri că organizează și reușește să încadreze evenimentul ca activitate de emergență, conformă recomandărilor normelor europene. Sunt oameni de artă și de cultură, personalități din lumea teatrului în țările lor, care vor veni să vadă și ce înseamnă mentalitatea orașului, atitudinea, nivelul de cultură al craiovenilor, al Olteniei, iar impresiile lor vor fi catalogate drept imaginea României”, a declarat Liviu Ionescu, managerul general al evenimentului și team-leaderul echipei României.

România este reprezentată de trei labradori

În cadrul competiției sunt mai multe rasele de ciobănesc german, belgian, francez, labrador retriever, golden retriever, cocker, brac german, precum și alte încrucișeri de rase. România este reprezentată de trei labradori. „Veți vedea la lucru, în diferite probe de căutare-salvare, campioni mondiali, europeni atât la individual, cât și pe echipe. Evaluarea lor se va face cu calificativele Admis și Respins, iar echipele care vor reuși să treacă probele vor obține certificatul internațional cu care pot participa oficial în misiunile de căutare-salvare la nivel mondial”, a explicat Liviu Ionescu. Rolul fiecarei echipe de căutare canină este să găsească cât mai multe victime posibile în diferite zone de căutare și la diferite nivele de dificultate. Probele prin care vor trece câinii și conducătorii lor sunt cele de specialitate, respectiv ”căutare în dărâmături”, ”căutare pe suprafață” și, ca o noutate, ”căutarea pe timp de noapte”. Sunt și probe secundare de prim-ajutor, exerciții de căutare, precum și o probă teoretică, de cunoaștere a metodologiei concursului.

18 echipe din Europa Centrală și de Est, participante în concurs

Potrivit organizatorilor, competiția va consta în trei căutări de persoane dispărute, care se vor face în zona împădurită din preajma unității militare de la Aeroport, în spatele Hanului Doctorului și în Parcul „Nicolae Romanescu”. Pentru probele de căutare în dărâmături s-a alea ca locație ”El Preco”, unde va avea loc și proba nou introdusă, cea de căutare pe timp de noapte. O altă zonă de căutare-salvare din dărâmături va fi lângă Hotelul ”Helin” Aeroport. ”S-a dorit ca locurile stabilite să fie cât mai aproape de cazurile reale, să nu fie special amenajate sau special construite, pentru că juriul vrea să vadă cum se descurcă echipele de intervenție într-un caz și loc reale”, a explicat managerul general al evenimentului, Liviu Ionescu. Campionatul Mondial este jurizat de o echipă de arbitri internaţionali formată din Alois Balog (Austria), Alois Russegger (Austria) şi Cedomir Joksimovic (Slovenia).