Primăria Craiova îi avertizează pe locatari: Iarna celor mai mari facturi la căldură!

1
371

Autoritățile locale îi avertizează pe locatarii care și-au dat semnătură pentru debranșarea vecinilor că vor suporta cheltuieli mai mari la căldură în această iarnă. Primarul Lia Olguța Vasilescu a menționat că facturile lor s-ar putea să nu aibă valorile reale dacă, după separarea lor de la rețea, sistemul de distribuție a agentului termic nu a fost reechilibrat.

Reprezentanții Primăriei Craiova îi avertizează pe locatari că, deși gigacaloria a rămas aceeași și în această iarnă – 220,5 lei –, unii dintre craiovenii care locuiesc la bloc se vor plânge, din nou, că plătesc facturi mai mari la căldură. „Gigacaloria este aceeași în tot orașul, și în Craiovița, și în Brazda lui Novac, și în 1 Mai. Dar vor veni mai mulți proprietari și vor spune că ei plătesc facturi diferite de la un cartier la altul, de la o asociație la alta sau chiar de la un bloc la altul. Este din cauza reechilibrării sistemului pe care nu au făcut-o”, a declarat, duminică, edilul Craiovei, după ce a prezentat sistemul de recircularea a apei calde pentru o treime din blocuri.

Redimensionarea sistemului este obligatorie

Autoritățile spun că, în momentul în care un vecin vine și cere acordul celorlalți proprietari pentru a se debranșa, vecinii trebuie să știe că sunt obligați, conform legii, să suporte cheltuielile de reechilibrare a sistemului. „Întotdeauna când cineva se debranșează – o persoană sau două din blocul respectiv – sistemul nu mai este echilibrat și acest lucru se vede în valoarea facturilor, care nu mai au costul lor real. Ei trebuie să știe că, dacă vor să ajute un vecin, ei vor suporta aceste costuri care nu sunt deloc mici”, a accentuat primarul Olguța Vasilescu.

În blocurile fără debranșări nu sunt probleme

La rândul ei, conducerea SC Termo spune că nu au existat probleme cu facturile la întreținere ale celor care locuiesc într-un bloc în care toți primesc agent termic în regim centralizat. Directorul Termoficării, Mihai Neațu, susține că acolo unde nu a fost nimeni care să dezechilibreze sistemul, lucrurile au mers bine și nu s-au primit reclamații din partea locatarilor. „Ori se debranșează tot blocul, ori rămân toți la Termo. În a treia situație, dacă au permis unui vecin să se debranșeze, ei vor trebuie să suporte aceste cheltuieli, pentru că altfel tot vor suporta cheltuielile din factura care le vine”, a menționat directorul SC Termo.

Locatarii semnează pe riscul lor

În procesul-verbal de debranșare pe care îl semnează cetățenii care părăsesc sistemul centralizat, aceștia se obligă să efectueze reechilibrarea sistemului din cadrul blocului. „Dar nu face nimeni acest lucru, acesta este adevărul. Ar însemna ca să amendăm oamenii că nu fac acest lucru, dar până la urmă este pe riscul lor. Le vin facturile mai mari pentru că au dat acea semnătură, nu au citit poate cu atenție pentru ce au semnat”, a mai spus Olguța Vasilescu, care a subliniat faptul că, și în această iarnă, craiovenii vor plăti același preț pe gigacaloria consumată, Craiova fiind „singurul municipiu din țară care a scăzut costul gigacaloriei și de atunci nu l-am mai crescut. Suntem sub media națională ca și cost”.

Reechilibrarea unui scări de bloc – 100 de milioane de lei

Mihai Neațu

Pentru o scară de bloc, reechilibrarea ajunge între 80 și 100 milioane de lei vechi. Dacă se împarte această valoare la 20 de apartamente, câte sunt într-un bloc, rezultă că fiecărei familii îi revine o parte de 5 milioane de lei vechi. Concluzia autorităților și a conducerii Termo este că locatarilor li se pare mare această sumă și că, deși au fost multe debranșări în vară – acum sezonul pentru separarea de la rețea s-a încheiat – prea puțini au procedat la această operațiune. Efectele acestui fapt ar urma, după cum avertizează autoritățile, să se vadă în facturile din aceste luni de iarnă. „De anul trecut am luat toate reclamațiile cetățenilor, acolo unde au sesizat că factura este mai mare decât ar trebui să fie. O singură reclamație s-a dovedit a fi din vina Termoficării, unde angajatul s-a dus și a calculat greșit. Toate celelalte țin de sistemul care nu este reechilibrat”, a motivat directorul SC Termo, Mihai Neațu.

1 COMENTARIU

  1. Cui i-a mai venit şi această idee, ca locatarii rămaşi pe sistemul centralizat de termoficare să plătească reechilibrarea sistemului, şi a pus-o în gura primăriţei? De ce se obstrucţionează mai binele cetăţeanului? Oare, d.na primar şi-a pus întrebarea de ce s-or fi debranşat aceşti locatari, înhămându-se la nişte cheltuieli suplimentare enorme prin procurarea altei surse de căldură şi apă caldă? Cei care s-au debranşat să plătească, domnule, reechilibrarea, că ei au perturbat reţeaua, iar nu cei rămaşi.
    Şi apoi, cine şi conform cărei legi a stabilit acest preţ plătit, culmea, tot la TERMO (100 milioane lei vechi)?
    Până când primăria Craiovei în “cârdăşie” cu RA Termo accepta să se fure banul din buzunarul con/cetăţeanului? Nu e de-ajuns că plătim la Termo apă caldă pe care nu o primim?
    Ei hai, TERMO şi PRIMĂRIE, călcaţi în picioare demnitatea cetăţeanului şi veţi vedea cât de curând oamenii ieşiţi în stradă şi protestând, plus procese în justiţie.

Comments are closed.