Investiţii inteligente în educaţie = Viitor pentru Craiova!

0
482

               Craiova nu poate spera la modernizare şi dezvoltare dacă nu va pune miza pe educaţie. Cum? Reinventând funcţionalitatea întregului  său sistem. De la învăţământul preuniversitar la cel postuniversitar.

De 30 ani la Craiova nu s-au construit o şcoală sau o grădiniţă nouă. Peste 50% dintre şcolile Craiovei nu au  săli  pentru sport şi activităţi fizice.Majoritatea şcolilor nu au dotările necesare, unele nici măcar bănci decente în clase.Multe, nici autorizaţii la incendii…

Absolvenţii Universităţii din Craiova îngroaşă rândurile celor care părăsesc oraşul an după an.

Municipalitatea nu a găsit de cuviinţă în atâţia ani să instituie un sistem coerent de burse municipale prin care să încurajeze meritocraţia, performanţa şcolară, pe toate etajele ei. Avem câteva zeci de elevi de elită dar meritul e mai degrabă al lor personal, al profesorilor şi părinţilor, nu al unei comunităţi în stare să motiveze pe cât mai mulţi să ajungă elite.

Împreună putem schimba această realitate!

Voi lansa un program de investiţii în şcoli şi grădiniţe moderne în fiecare cartier al Craiovei. Toate dotate cu săli de sport şi aparatura didactică necesară. Voi pleda pentru suplimentarea finanţării de bază de la bugetul local pentru modernizarea tuturor şcolilor, căminelor, internatelor, laboratoarelor, inclusiv a celor din cartierele mărginaşe ale Craiovei. Să-i văd pe consilierii locali care se vor opune acestui proiect!

Dar dincolo de clădiri trebuie să stea o viziune.

Corelarea învăţământului preuniversitar cu învăţământul superior şi piaţa locală a muncii este obligatorie. Acest lucru nu se întâmplă acum.

Învăţământul local trebuie să producă resurse umane pentru oraş nu pentru marile centre urbane din ţară sau din străinătate. De aceea investiţiile susţinute pe care le voi propune  în educaţia preuniversitară vor crea premise pentru formarea unor generaţii dinamice, creative, promotoare de viitor.

Sunt preocupată de dezvoltarea învăţământului dual la Craiova. Avem nevoie de şcoli vocaţionale, de şcoli profesionale. Nu mai găsim meseriaşi pe piaţă şi nu facem decât să ne plângem!

Vreau să avem o hartă a atelierelor/locurilor de pregătire practică pe tot teritoriul oraşului. Finanţarea proiectelor de practică şcolară se poate face facilitând o relaţie mai strânsă între şcoală şi mediile productive locale.

Aşa vom face paşi importanţi înainte.

În colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu Universitatea din Craiova dar şi cu companii din oraş voi institui, ca primar, Bursa Municipală de Merit pentru toţi elevii şi studenţii care se vor califica pentru standardul unei asemenea burse.

Suntem aici la Craiova între primele judeţe ale ţării,  la obezitate, inclusiv la cea infantilă. Voi susţine eligibliltatea cheltuieilor bugetare pentru promovarea mişcării fizice, sportului şi consumului alimentar sănătos în toate instituţiile publice din Craiova. Voi  găsi soluţii pentru accesul, gratuit  şi în siguranţă, al tuturor elevilor la baza sportivă a şcolilor (terenuri şi săli, inclusiv curtea şcolii) după cursuri sau în  vacanţe. E vital pentru generaţiile de copii şi adolescenţi din oraş.

Voi respecta, în spiritul şi litera lor, toate prevederile din Legea educaţiei care intră în aria mea de responsabilitate.

Sunt Anişoara Stănculescu şi  voi fi primarul full time al Craiovei.

Doar cu votul vostru! Poziţia 2 pe buletinul de vot! #PMP

 

Comandat de PMP Dolj, executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., cod AEP 21200020.