De astăzi, începe un nou an şcolar, într-un mod atipic

0
2432

Astăzi, începe un nou an şcolar, atipic, ţinând cont de pandemia de COVID – 19. Judeţul Dolj se prezintă, la acest debut de an de învăţământ preuniversitar cu un tablou aflat undeva la mijloc, făcând referinţă la nivel naţional: sunt 152 de unităţi de învăţământ cuprinse în scenariul VERDE, 55 în Scenariul GALBEN şi zece în scenariul ROŞU. Practic, pe 14 septembrie 2020, sunt înscrişi aproximativ 90.000 de copii, în unităţile de învăţământ preuniversitar, incluzând şi forma preşcolară. Este vorba despre 217 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, dar, prin structurile pendente de acestea, numărul depăşeşte 500.

În urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a emis Hotărârea nr.18/10.09.2020 privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ, valabil pentru începutul de an şcolar 2020 – 2021. Astfel, în VERDE (participare zilnică – faţă în faţă a uturor şcolarilor, cu respectarea normelor) sunt incluse 152 de unităţi de învăţământ. În GALBEN (prin participarea, prin rotaţie a elevilor, la cursuri face to face), sunt 55 de unităţi şcolare cu personalitate juridică. În ROŞU (partciparea preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online) sunt zece şcoli. „Consiliul de Administraţie, de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, a adoptat propunerile în funcţie de naliza situaţiei epidemiologice efectuată la nivel naţional, prin Direcţia de Sănătate Publică din fiecare judeţ”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector – general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Declaraţii de la managerii şcolilor aflate în regimul GALBEN

Am vorbit cu managerii unor şcoli din Craiova, care sunt cuprinse în scenariul GALBEN, şi redăm din precizările lor:  „Vom merge pe scenariul GALBEN, acela hibrid. Astfel , jumătate din clasă va veni la şcoală, alta va sta acasă, dar prin rotaţie, lecţiile făcându-se online. Excepţie fac clasele pregătitoare, care vor veni zilnic. Vorbind de acestea, avem la dispoziţie un spaţiu acordat de Primăria Craiova, care se află în renovare, pe str. „Mirceşti”, în foste ateliere şcoală ” – prof.  Genoveva Ioana, manager al Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Craiova; „Cu excepţia claselor pregătitoare şi a celor de a VIII-a, ceilalţi elevi vor veni prin rotaţie – o săptămână o grupă, cealaltă săptămână altă grupă. Aşteptăm renovarea sălilor destinate claselor pregătitoare, puse la dispoziţie de Primăria Craiova, la fosta Şcoală nr.35” – prof. Cerasela Cremene, director al Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova; „Suntem pe GALBEN, avem clase numeroase. Clasele pregătitoare, cele de început şi de sfârşit de ciclu vin la şcoală zilnic. Pentru celelalte, am adoptat programul astfel încât să se poată lucra în schimburi, cu o perioadă de pauză în timpul amiezii” – prof.  Carmen Lucia Ştefănescu – director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”; „Suntem şi noi tot pe GALBEN: clasele pregătitoare şi cele de început de cicluri sunt zilnic la cursuri, pentru celelalte ne-am adaptat programul, apelând inclusiv la cursuri online, prin rotaţie” – prof.  Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional „Elena Cuza”.