“Un om care are curajul de a ieşi în faţa locuitorilor şi a spune cu voce tare că această minunată comună are nevoie mai mult ca niciodată de o schimbare în bine”, susţine un localnic din Unirea.
Unirea este o comună care se luptă să reziste tendinţelor de depopulare a satelor îndepărtate de marile oraşe. Cu o populaţie majoritar tânără, alcătuită în special din familii cu copii mici, nevoile de aici sunt diferite faţa de cele ale altor aşezări din sudul judeţului. Pe lângă nevoia de dezvoltare a reţelelor de utilităţi şi de drumuri, la Unirea oamenii îşi doresc mai multe beneficii pentru copiii şi tinerii din localitate. Un singur om a înţeles acest lucru şi a pus la cale un plan de schimbare a imaginii acestei zone.
“Sunt implicat în administraţia locală încă din anii 2000 pentru că mi-am dorit să îmi aduc aportul la fiecare proiect de îmbunătăţire a vieţii oamenilor din comuna mea natală. De un an şi jumătate sunt consilierul primarului, astfel că ştiu tot ceea ce s-a realizat bine până acum, dar şi cum să continui planurile de dezvoltare. În următoarea perioadă ma voi concentra pe problemele şi necesităţile tinerilor, pe cele ale părinţilor şi copiilor lor, dar şi pe nevoia de integrare socială a bătrânilor rămaşi fără sprijinul celor dragi. Ştiu ca îmi asum o misiune grea, dar nu imposibilă”, susţine Ştefan Mitrani.
Valul de tineri care a plecat masiv peste hotare pentru a-şi căuta o viaţă mai prosperă ar putea să se întoarcă acasă dacă transformarea localităţii va fi dusă la bun sfârşit. O parte, cei care au îndrăznit să creadă într-o viaţă mai bună pe plaiurile natale, au revenit acasă la părinţi, la copii. Majoritatea lucrează câmpul sau grădinile cu solarii şi au reuşit să îşi construiască locuinţe frumoase şi să ducă un trai decent. Mulţi şi-au întemeiat familii, astfel că media de vârstă din comună este scăzută.
Pentru că în Unirea sunt aproape 400 de preşcolari şi şcolari, investiţiile în educaţie sunt esenţiale. Planul este deja stabilit, astfel că, dacă va primi votul consătenilor săi, din această toamnă va putea începe punerea sa în aplicare.
“O parte din clădirile unităţilor de învăţământ au fost reparate şi modernizate, au primit mobilier şi dotări noi, dar este nevoie ca toţi copiii să studieze în condiţii mai mult decât decente. Este nevoie de o educaţie la nivel european şi eu cred că noi, ca reprezentanţi ai administraţiei, împreună cu profesorii, le-o putem oferi. În plus, împreună cu echipa mea am hotărât să prioritizăm şi amenajarea unor locuri de joacă şi agrement pentru cei mici. Ne mândrim că avem o localitate “vie” şi vrem ca ea să devină un mediu propice întemeierii unei familii”, explică acesta.
Şi pentru că viaţa la Unirea este extrem de animată atât în rândul tinerilor, cât şi al varstnicilor, iar localnicii sunt cunoscuţi ca mari iubitori ai fotbalului, investiţiile în spaţii de activităţi sportive şi de agrement sunt esenţiale.
“În anii trecuţi s-a reuşit construirea unui cămin cultural, dar şi o bază sportivă şi o clădire ce adăposteşte vestiarele jucătorilor de la echipa de fotbal locală. Pentru următoarea perioadă dorim să construim o sală de sport multifuncţională în curtea unei şcoli , sală la care să aibă acces atât elevii, cât şi orice sătean ce doreşte să facă sport. Pentru acest proiect am finalizat studiul de fezabilitate şi încercăm să găsim cea mai bună variantă de finanţare”, spune Ştefan Mitrani.
În Unirea, marea problemă o reprezintă însă infrastructura. Administraţia locală încearcă de mai mulţi ani să ducă la bun sfârşit construirea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi modernizarea drumurilor comunale.
“Pe străzile din comună este praf, mult praf, iar această situaţie trebuie să se schimbe în regim de urgenţă. Nu putem să avem pretenţia unei aşezări la standarde europene fără asfalt. Doar că lucrările pentru utilităţi trebuie finalizate primele. Până acum s-a reuşit finalizarea aducţiunii de apă pentru o parte din comună, precum şi realizarea canalizării şi construirea unei staţii de epurare. Pe zona în care s-au încheiat lucrările de apă-canal trebuie acum să demarăm asfaltarea. Este vorba de 16 km de drumuri comunale, proiect pentru care avem finalizat studiul de fezabilitate şi urmează să accesăm fonduri. În acelaşi timp trebuie să continuăm extinderea reţelei de apă şi de canalizare, cât să beneficieze de aceste utilităţi toată comuna. Din fericire, proiectele pentru extinderea reţelei de apă şi construcţia unei staţii de tratare au fost deja câştigate de o firmă ce urmează să înceapă lucrările. Cu siguranţă, pe mandatul meu toate aceste planuri vor fi puse în aplicare. Sunt omul vorbelor acoperite de fapte”, încheie Ştefan Mitrani, candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de primar al comunei Unirea.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.