Primăria Craiova întocmește PUZ-ul pentru Spitalul Regional

0
240

Spitalul Regional din Craiova este mai întârziat, comparativ cu proiectele identice din Cluj și Iași. Autoritățile locale dau asigurări însă că problema, care s-ar fi produs din cauza subdimensionării amplasamentului inițial, a fost remediată, iar decalajul ca și recuperat. Pentru a grăbi lucrurile, Primăria Craiova și-a asumat să realizeze, în regie proprie, PUZ-ul zonei. În cazul celorlalte două spitale, documentațiile sunt realizate de către CNI.

 

Consilierii municipali au votat, ieri, într-o ședință extraordinară, schimbarea titulaturii viitorului spital regional, care nu va mai fi unul clinic, ci doar unul regional. După vot, consilierii din opoziție au cerut amănunte din partea autorităților despre cum decurg lucrurile la acest proiect de care se ocupă Ministerul Sănătății și Compania Națională de Investiții. „Vreau să cer clarificări cu acest spital regional. Din când în când, noi suntem solicitați să susținem acest demers și îl vom susține mereu, numai că dorim să fim puși la curent cu ce se mai întâmplă în acest proiect. Se vorbește foarte mult că este la limită să nu se mai realizeze”, a întrebat consilierul PNL, Flavius Sirop.

 

Amplasamentul a fost dublat, pentru a bate cu celelalte două spitale

 

Spitalul de la Craiova este doar un pic întârziat, fără a se pune problema de a nu se mai realiza, a transmis primarul Mihail Genoiu. Edilul a explicat că toate cele trei unități medicale care se construiesc în țară – la Craiova, Cluj și Iași – se află acum în faza de proiectare, inclusiv cel din Bănie, cu toate că acesta a pornit cu un pas în spate. „ Lucrurile sunt mai întârziate aici, din cauză că firma de consultanță, care a fost contractată de Ministerul Sănătății, a solicitat, inițial, o parcelă de 10 hectare de la Ministerul Apărării.

Prin hotărâre de guvern, a fost trecută de la Ministerul Apărării în cea a Ministerului Sănătății. Începând partea de proiectare, au constatat că suprafața de 10 hectare este nesatisfăcătoare, fiind prea mică, și pentru a fi un singur proiect, identic pentru cele trei orașe, au solicitat o suprafață mai mare. Ministerul Sănătății a solicitat la Ministerul Apărării o altă suprafață de teren și a fost schimbată cea de 10 hectare cu cea de peste centură, de 27 de hectare”, a explicat Genoiu.

 

PUZ-ul, în faza de obținere a ultimelor avize

 

Pentru a grăbi lucrurile, după ce s-a stabilit ca spitalul să se ridice pe suprafața de 27 de hectare, autoritățile s-au angajat să realizeze de unele singure PUZ-ul zonei. „Știți bine că obligația de a întocmi documentația PUZ-ului este a investitorului, care vrea să modifice zona. Noi ne-am angajat să îl facem noi, tocmai ca să câștigăm timp”, a dezvăluit primarul Craiovei. Mai mult, autoritățile susțin că procedura emiterii PUZ-ului este foarte avansată, mai fiind nevoie de câteva avize de la deținătorii de utilități.

Potrivit edilului, Primăria a luat, luni, avizul de la Ministerul Apărării și de la OMV, pentru că amplasamentul este traversat de o magistrală a lor. De asemenea, s-a luat avizul și pe partea de mediu, iar ultimele în curs de obținere sunt cele de la Comisia de Cultură și Drumurile Naționale.

 

Întâlnire cu consultanții și proiectanții, la sfârșitul lunii

 

În momentul în care vor fi obținute toate aceste avize, Planul Urbanistic Zonal al viitorului spital regional din Craiova va fi publicat pe site-ul Primăriei, pentru a fi consultat de către cetățeni. După ce expiră cele 30 de zile de dezbatere publică, autoritățile vor trece la faza următoare în care documentația urbanistică va fi introdusă pe ordinea de zi a unei ședințe a Consiliul Local Municipal, pentru votul aleșilor locali. „Odată finalizat PUZ-ul, îl vom depune la Ministerul Sănătății. La Iași, acest PUZ a fost făcut de către Ministerul Sănătății și executat prin Compania Națională de Investiții”, a mai spus primarul Craiovei.

În plus, la sfârșitul lunii august, conducerea Primăriei Craiova a solicitat și o întâlnire cu consultanții Jaspers, precum și cu proiectanții spitalului. „Sperăm să îi avem atunci la Craiova ca să ne dea și nouă amănunte despre cum arată proiectul”, a precizat primarul care sunt așteptările pe care le are de la această întâlnire.