PMP Dolj : Doljul , intre sărăcie si subdezvoltare

0
38

Partidul Mișcarea Populară , printr-o interpelare făcută in Camera Deputatilor in luna iulie 2018 de către președintele partidului , deputatul Eugen Tomac, a cerut Ministerului Energiei sa facă publice proiectele de racordare la rețeaua de gaze naturale a localitatilor din România in anul 2018.

Răspunsul Ministerului Energiei ne arată ca exista probleme serioase in domeniul alimentării cu gaze naturale a localităților care ne aruncă  inapoi cu foarte mulți ani. Aspectele si datele prezentate arată dezvoltarea precară a Romaniei  iar lipsa proiectelor impiedică evoluția si alinierea la standarde europene.

In ceea ce privește județul Dolj, situația este mult mai ingrijorătoare. Din cele 111 unități administrativ teritoriale  doar  11 au rețea de gaze naturale, doua orașe si 9 comune, toate acestea fiind construite până in 2013. Cu toate că reprezentanții Consiliului Județean Dolj au spus in nenumărate rânduri că  se vor construi rețele noi si chiar o conductă magistrală  ce trebuia sa lege Craiova de Calafat ,in ultimii cinci ani nu s-a mișcat nimic in acest sens.

Tot in răspunsul primit de la Ministerul Energiei se arată că nici in anul 2018 nu se va investi si nu se va construi niciun metru de rețea de conducte pentru  gaze naturale    in județul Dolj in alte localitați in afara celor existente.

Cu toate că in județele invecinate rețelele de gaze se extind , județul  Dolj bate pasul pe loc. In strategia de dezvoltare  pentru perioada 2014-2010 prezentată de Consiliul Județean Dolj se arată foarte clar că rețeaua de conducte pentru gaze naturale este una insignifiantă dar nu se prezintă nicio viziune sau proiect cu privire la acest lucru.

Partidul Mscarea Populară atrage atenția autorităților  să se aplece mai mult asupra extinderii rețelei de gaze naturale in județul Dolj , aceasta fiind o pârghie importantă a dezvoltării județului  și a asigurarii unui mediu  mai sănătos , in condițiile in care in luna iulie 2018 a fost modificată   Legea  123/2012 (Legea Energie Electrice si a Gazelor Naturale)  prin care se stabileste ca autoritățile concedente vor fi  autoritățile publice locale din unitățile administrativ teritoriale.

Dan Păloiu

Președinte PMP  Dolj