ABA Jiu intervine în continuare, după accidentul feroviar de la Cârcea

0
889

Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au intervenit și pe parcursul zilei de ieri pentru a înlătura efectele scurgerilor de carburanți din vagoanele trenului deraiat duminică dimineața, la viaductul din comuna doljeană Cârcea. Potrivit reprezentanților instituției, situația este sub control, echipele din Craiova fiind sprijinite și de utilaje trimise la fața locului de GFR (Grupul Feroviar Român), operatorul privat căruia îi aparține garnitura de tren.

Echipele ABA Jiu au monitorizat zona și au administrat material absorbant încă de duminică dimineață, fiind amplasate baraje în zona podului C.F. și aval de pod, pe cca. 1,5 km, pentru a evita pe cât posibil poluarea apei cu combustibilul scurs din vagoanele avariate. De asemenea, pe tot parcursul nopții a fost administrat material absorbant pentru neutralizare, activitățile fiind continuate și pe parcursul zilei de ieri. Din partea agentului economic poluator GFR (Grupului Feroviar Român) două vidanje extrag din groapa săpată sub podul de cale ferată conținut de biodiesel în amestec cu apă, conținutul depozitându-se la RELOC Craiova și de aici în vagoane cisternă ale GFR. O altă vidanjă GFR extrage apa în amestec cu biodiesel, neutralizată cu material absorbant amonte de barajul de la Preajba. Mai mult, ieri, în jurul prânzului, o altă echipă de depoluare a sosit de la Cluj, solicitată fiind de GFR, pentru realizarea acțiunilor de depoluare, transvazare și remediere, care s-a alăturat specialiştilor ABA Jiu.

Reamintim că, un tren de marfă, încărcat cu biodiesel a deraiat, duminică dimineață, în jurul orei 8.00, pe Magistrala CF 900, în zona viaductului Cârcea. Garnitura de tren aparținând operatorului privat GFR (Grup Feroviar Român), avea în componenţă 23 de vagoane şi locomotiva. Şase vagoane s-au prăbușit în gol cu o parte din pod, iar altul a rămas înclinat pe şine. Din fericire nu s-au înregistrat victime omeneşti, însă din câteva vagoane s-a scurs combustibil.