Mâncare mai bună pentru bolnavii din spitale

0
493

Despre norma de hrană a pacienţilor internaţi  în unităţile sanitare româneşti s-a vorbit mult în ultimii ani. S-au făcut comparaţii inclusiv cu masa pe care o primesc deţinuţii, demonstrându-se în unele cazuri că în închisoare se mănâncă mai bine decât în spital. Tocmai din acest motiv, începând cu această lună, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a schimba valoarea alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.

Ţinând cont de această modificare, bolnavii internaţi în spitale ar trebui să mânânce mai bine şi mai mult, Ministerul Sănătăţii hotărând să modifice alocaţia zilnică de hrană a bolnavilor, în funcţie de afecţiunile de care aceștia suferă. Baremul privind alocaţiile de hrană pentru  consumurile colective din unităţile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008, nivelul acestuia situându-se, în toți aceşti ani, între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008 – februarie 2012, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană era absolut necesară.

Norma de hrană acordată pacienţilor internaţi în spitale a fost majorată

Conform Hotărârii de Guvern, norma de hrană pentru fiecare bolnav se va majora, în funcţie de afecţiune. Astfel, pentru pacienţii diagnosticaţi cu TBC şi HIV/SIDA alocaţia va creşte de la 13 la 17 lei, pentru adulţii bolnavi de hepatită dar și pentru cei cu cancer sumele vor ajunge de  la 11,5 la 16 lei. Pentru copiii care suferă de aceleaşi boli sumele vor creşte de la 13,6 la 16 lei. Adulţii bolnavi de diabet vor primi hrană de 16 lei pe zi, iar copiii care suferă de aceeaşi afecţiune vor avea alocați pentru hrană 17 lei.

Şi în cazul bolnavilor psihici raţia de hrană va creşte de la 10 la 13 lei. Pentru pacienţii a căror afecţiune nu necesită hrană la regim, alocaţia se va majora de la 7 la 9 lei, iar pentru copiii cu vârste între 3 şi 16 ani, de la 7,8 la 12,5 lei.

Această creştere se încadrează în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare.

Autorităţile locale care deţin management spitalicesc, prin hotărâri de consiliu, pot creşte baremul stabilit prin hotărârea de guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.