Introducerea coplăţii se amână

0
299

Introducerea sistemului de coplată în Sănătate a fost amânată fără a fi precizat un termen la care aceasta ar urma să intre în vigoare. După cum declara la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, autorităţile române nu s-au angajat, în acest sens, la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Deocamdată se poartă negocieri cu asociaţiile de pacienţi şi asociaţiile profesionale, urmând ca nivelul coplăţii să se stabilească după ce vor avea loc aceste întrevederi. Iniţial se stabilise ca introducerea coplăţii să se facă în această toamnă, însă, în noile condiţii acest lucru nu se va mai întâmpla.

Dacă va fi introdusă coplata, pacienţii vor trebui să scoată din buzunar bani în plus pentru serviciile medicale acordate atât pentru spitalizare de zi, cât şi pentru spitalizare continuă. Spre exemplu, în ceea ce priveşte îngrijirile medicale acordate în regim de spitalizare de zi, suma de bani vehiculată pentru coplata este de 60 de lei la spitalele clasificate în categoria I, 50 de lei la categoria a II-a, 40 de lei la categoria a III-a, 30 de lei la categoria a IV-a şi 20 de lei la categoria a V-a. Pentru spitalizarea continuă însă, tariful urcă până la 80 de lei la unităţile sanitare cu paturi din categoria I, 70 de lei la categoriile II, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV şi 40 de lei la categoria V.

Preţul analizelor medicale ar putea creşte

Se estimează că suma minimă de plată pentru o consultaţie este de 4 lei, iar cea maximă poate ajunge  la 90 de lei. Asta în timp ce pentru analizele medicale, în situaţia în care sunt efectuate 1 până la 5 inclusiv analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 5 lei, dacă sunt efectuate 6 până la 10 inclusiv analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 10 lei, dacă sunt peste 10 analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 20 lei. De asemenea, nivelul coplăţii pentru RMN nativ va fi de  150 de lei, pentru RMN cu substanţă de contrast  de 250 de lei, CT nativ 100 lei, cu substanţă de contrast 150 de lei, pentru angiografie 80 de lei, iar pentru o scintigrafie se vor plăti 100 de lei.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, se încasează coplată pentru consultaţiile medicale acordate asiguraţilor cu excepţia serviciilor conexe actului medical furnizate de psihologi şi logopezi, serviciilor diagnostice, serviciilor terapeutice sau tratamente chirurgicale şi medicale şi a consultaţiilor medicale pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală.