Şefii MAI, şedinţă cu liderii din administraţia publică din sud-vestul ţării, la Craiova

0
243

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, s-au aflat ieri la Craiova, unde au participat la o întâlnire cu prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene din judeţele Dolj, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş şi Teleorman, pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină comunităţile şi administraţiile locale din aceste zone. Pe agenda de lucru a întâlnirii s-au aflat problemele generate de seceta din ultima perioadă, dar s-au purtat şi discuţii legate de viitoarea rectificare bugetară şi noua administraţie locală, care şi-a preluat atribuţiile după alegerile organizate pe 10 iunie.

La întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor locale din cele nouă judeţe, organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, au mai participat secretarul de stat pentru Comunităţile Locale, Mihai Fifor, şi secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Constantin Cătălin Chiper.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a afirmat că le-a vorbit miniştrilor prezenţi ieri la Craiova despre seceta prelungite care a afectat această parte a ţării, cât şi despre problema lipsei de finanţare pe Ordonanţa 7/2006. “Ne-a făcut plăcere să-i avem astăzi, alături de noi, pe domnii miniştrii Mircea Duşa şi Radu Stroe, pe domnii secretari de stat, între care se află şi craioveanul nostru Mihai Fifor, preşedinţi, vicepreşedinţi de consilii judeţene şi prefecţi din nouă judeţe. Întâlnirea noastră a avut drept scop o “fotografie” a administraţiei publice locale, pentru că de circa două luni de zile avem primari noi, preşedinţi de consilii judeţene noi, prefecţi noi şi, aşa cum ştiţi, la nivel central avem un Guvern nou, iar de câteva zile miniştrii noi la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au vrut să se vadă cu oamenii din zonă, şi să cunoască câteva probleme speciale. Noi am ridicat problema secetei prelungite din această parte a ţării, între principalele grânare ale României, a problemelor mai speciale cu care se confruntă oamenii de la ţară în această perioadă de timp. Am ridicat şi problema lipsei de finanţare pe Ordonanţa 7/2006 (privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural), pe hotărârea de Guvern 577/1997 (Programul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate) şi, în mod special, cu ceea ce ar însemna investiţiile în perioada următoare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

Mircea Duşa

Mircea Duşa: “Săptămâna viitoare, vom adopta rectificarea bugetară”

La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a afirmat că, împreună cu ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, îşi doreşte să se întâlnească şi să discute cu preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ şi prefecţi „despre probleme administrative, economice şi gospodăreşti din fiecare zonă a ţării”. “Astăzi, ne-am întâlnit cu colegii din Sud din nouă judeţe şi am purtat o discuţie cu ceea ce Guvernul ar trebui să aibă în vedere în perioada următoare în ceea ce priveşte administraţia, având în vedere că urmează şi rectificarea bugetară. Duminică s-au încheiat şi negocierile cu FMI şi Comisia Europeană. În cadrul discuţiilor au fost agreate câteva propuneri făcute de Guvernul României legate de exerciţiul bugetar. Săptămâna viitoare, după semnarea memorandumului cu FMI şi CE vom adopta şi rectificarea bugetară iar în aceste condiţii doream să purtăm o discuţie şi cu reprezentanţii administraţiei locale, pentru a avea în vedere necesităţile din aceste judeţe care să fie reflectate şi în ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară. Această rectificare va fi gândită într-o nouă filozofie privind redistribuirea banilor în primul rând pentru asigurarea funcţionării statului până la sfârşitul anului, dar şi redistribuirea cheltuielilor de capital, astfel încât obiectivele începute să fie finalizate. Am avut o discuţie şi despre măsurile pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor le va propune Guvernului privind seceta prelungită. În mai multe localităţi avem deja probleme de alimentare cu apă a comunităţilor respective, ale instituţiilor publice. Am discutat despre măsurile care trebuie luate în agricultură şi zootehnie pentru ca această perioadă de secetă prelungită să fie depăşită şi să asigurăm comunităţilor din aceste zone condiţii de trai decente. Am discutat şi despre alte probleme, despre infrastructură, despre felul în care administraţia locală trebuie să se implice în rezolvarea problemelor comunităţii având în vedere că recent au avut loc alegeri locale în urma cărora au rezultat primari noi care, încet-încet, trebuie să preia din mers problemele localităţii”, a explicat Mircea Duşa. 

“Structurile pe componenta militară a ministerului trebuie să ia toate măsurile pentru ca legea să fie respectată”

Având în vedere faptul că în urmează alegerile parlamentare. Ministrul Administraţiei şi Internelor a avut o întrevedere şi cu inspectorii şefi de la Poliţie şi Jandarmerie, pe probleme ce vizează siguranţa naţională, liniştea şi ordinea publică “Eu am mai avut şi o scurtă întrevedere cu inspectorii şefi de la Poliţie şi Jandarmerie pe probleme care vizează siguranţa naţională, pe probleme care vizează ordinea şi liniştea publică şi pe probleme legate strict de specificul acestor structuri importante ale ministerului, având în vedere că anul acesta au fost multe campanii electorale şi vor mai fi pentru că urmează alegerile parlamentare. Structurile noastre pe componenta militară a ministerului trebuie să ia toate măsurile pentru ca legea să fie respectată. Am transmis un mesaj de a acţiona doar în spiritul legii. Acest minister va lucra strict instituţional şi strict pe lege, lucru pe care l-am solicitat şi prefecturilor, ca instituţie care reprezintă Guvernul în teritoriu, şi celor din administraţia locală”, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.