Spectacolul „Iluzii”, selecţionat în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea

0
429

Bobi PricopSpectacolul „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, pus în scenă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova în regia lui Bobi Pricop şi scenografia Andreei Simona Negrilă, a fost selecţionat, recent, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, ca parte a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea. Din selecţia oficială a festivalului fac parte 17 spectacole, de la teatre din Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, Arad, Botoşani, Baia Mare, Galaţi ş.a., dar şi din Ungaria. Regizorul Naţionalului craiovean Bobi Pricop concurează şi cu un spectacol montat la Teatrul Naţional Bucureşti.

În 2014, Bobi Pricop a câştigat Premiul pentru regie

Spectacolul „Iluzii” – cu premiera la data de 29 mai 2015 – îi are în distribuţie pe actorii Ioana Manciu, Romaniţa Ionescu, Vlad Udrescu şi Claudiu Mihail. Anul trecut, „Iluzii” s-a aflat pe lista celor 44 de producţii din întreaga ţară care au fost prezentate la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti (23 octombrie – 1 noiembrie), alături de o altă producţie craioveană – „Spargerea”, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. Autorul, Ivan Vyrypaev, născut la Irkutsk (1974), este unul dintre cei mai talentaţi şi jucaţi dramaturgi tineri ruşi, fondator al unor companii independente de teatru.iluzii 1

Naţionalul craiovean a mai participat şi în anul 2014 la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea tot cu un spectacol montat de tânărul regizor: „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov. Bobi Pricop a fost distins atunci cu Premiul pentru regie, succesul adăugându-se altora, numeroase. Recent, Bobi Pricop a primit Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, pentru spectacolul „Pisica Verde” de Elise Wilk, producţie realizată la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi.

17 spectacole în concurs – selecţia criticului de teatru Doru Mareş

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt – singurul festival dedicat piesei într-un act din România, prima ediţie având loc în anul 1976 – se va desfăşura în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea. Evenimentul, ajuns la ediţia a IV-a, este organizat de Teatrul „Regina Maria”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei municipiului Oradea. Un juriu alcătuit din cinci personalităţi ale lumii teatrale va acorda Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor şi Premiul pentru cea mai bună actriţă.iluzii 3

În selecţia oficială din acest an, realizată de criticul de teatru Doru Mareş, se regăsesc spectacole de la ARCUB, Teatrul Excelsior şi Teatrul Act & Scena 9 din Bucureşti, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”  din Arad, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul Municipal „George Bacovia” din Bacău, Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul German de Stat din Timişoara şi Teatrul Naţional Csokonai, Debrecen (Ungaria). Li se alătură Teatrul Naţional Bucureşti, cu un spectacol tot în regia lui Bobi Pricop: „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după un roman de Mark Haddon.

«Spectacolul „Iluzii” vorbeşte despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenţei lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri şi minciuni, despre iluzii şi dorinţe nemărturisite şi vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ţine într-un spaţiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieţii. Actorii „Iluziilor” ies în scenă căutând să respire curat, rostind monoloagele însoţiţi de un violoncel live. Lipsit de un conflict propriu-zis, eliberat de povara intrigii, spectacolul lui Bobi Pricop orientează demersul său către om, ceea ce contează este să fiinţezi, nu neapărat să acţionezi. Monologuri şi, pe alocuri, dialoguri se derulează precum un film live în care joacă omul de azi: singur, însingurat şi (auto)izolat – în ciuda tuturor sistemelor sofisticate de comunicare şi atât de vulnerabil, încât numai mărturisirea adevărului din preajma morţii îl mai poate linişti. Şi totuşi, totul e doar o iluzie!». (Sursa: www.tncms.ro)

iluzii 2