Codul Muncii este una dintre legile cu impact social fundamental

0
366

cod În opinia experţilor Fundaţia Stânga Democratică (FSD), Codul Muncii este una dintre legile cu impact social fundamental. Acesta trebuie să reprezinte cât mai bine interesele cetăţenilor şi să asigure un echilibru în relaţia angajat-angajator. Pornind de la acest argument, FSD susţine proiectul de modificare a Codului Muncii prezentat de comitetul de iniţiativă a cetăţenilor (publicat în MO, Partea I nr. 173 din 11/03/2014) şi cere un punct de vedere Guvernului în legătură cu acest proiect normativ.
 FSD susţine modificarea Codului Muncii în forma propusă având în vedere o serie de motivaţii. Dinamica accentuată a mediului economico-social din România şi necesitatea unui Cod al Muncii care să susţină aceste evoluţii printr-o flexibilizare a muncii, ar fi unul dintre motive. Pe lângă acesta, repararea modificărilor efectuate în 2011 de către Guvernul PDL, modificări prin care echilibrul angajat-angajator nu a fost asigurat.

         În plus, FSD propune modificarea săptămânii de lucru de la 40 de ore la 38 de ore, fără afectarea salariului. În Franţa şi Austria săptămâna de lucru a fost redusă fără a fi afectat nivelul salarial. O astfel de modificare nu afectează în mod negativ productivitatea muncii, ci asigură un echilibru între viaţa personala şi cea profesională a angajaţilor.

       „Contextul socio-economic românesc este marcat de inegalităţi profunde, catalizate de o piaţă care nu are capacitatea de a se regla singură şi care acutizează diferenţa de dinamică şi competitivitate economică. Blocajele în ceea ce priveşte mobilitatea forţei de muncă generează un cadru în care dialogul social este haotic şi de cele mai multe ori de slabă intensitate, iar reforma pieţei muncii a afectat relaţia statului cu partenerii de dialog social. În aceste condiţii o serie de presiuni pentru schimbare sunt fireşti. Încă de acum doi ani, în România a fost promovată o iniţiativă civică de modificare a Codului Muncii. Au fost colectate peste 100.000 de semnături în sensul susţinerii unor standarde etice pe piaţa muncii, atât în ceea ce priveşte angajaţii cât şi angajatorii”, a menţionat Florian Marin, expert pe probleme de muncă.