Două petroliere ţinta unor atacuri în golful Oman!

0
497
Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost ţintele unui atac armat în golful Oman, cu origine nedeterminată. Flota a V-a americană, cu baza în Bahrein, a publicat o înregistrare video potrivit căreia atacul ar aparţine Iranului. Un tanc petrolier de 111.000 de tone, proprietatea grupului norvegian Frontline a fost atacat între Emiratele Arabe Unite şi Iran, se spune într-un comunicat al autorităţilor maritime norvegiene, precizându-se că niciun membru al echipajului nu a fost rănit în condiţiile incendiului izbucnit. Un al doilea tanc, Kokuka-Courageous, aparţinând unui operator japonez, a fost de asemenea lovit. Statele Unite consideră că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile survenite în golful Oman, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo presei. Washingtonul a acuzat deja Teheranul de responsabilitatea unui atac similar la 12 mai a.c., vizând patru nave petroliere în acelaşi sector – două saudite, unul emirat şi unul norvegian –, Iranul respingând categoric acuzaţiile nefondate. O cincime din cererea mondială de petrol tranzitează strâmtoarea Ormuz. Acest incident survine în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, îl întâlnea pe Ali Khamenei, ghidul suprem al revoluţiei iraniene, aflându-se într-o vizită inedită la Teheran pentru a solicita Republicii islamice „să joace un rol constructiv” în Orientul Mijlociu. Japonia este un aliat cheie al Washingtonului, devenit adversarul Republicii islamice, şi întreţine bune relaţii cu Iranul. Secretarul general al ONU, Antonio Guterrez, a condamnat, joi, atacurile, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, cerând stabilirea făptaşilor, întrucât lumea nu poate permite un conflict major în golf. Tensiunile din golf au drept consecinţă creşterea preţului petrolului.
Nu este clar deocamdată ce anume a provocat exploziile de joi de pe petrolierele Front Altair, norvegian, şi Kokuka Courageous, japonez, care au avariat navele şi au determinat echipajele să le abandoneze. Cei 44 de membri ai echipajului celor două vase au fost recuperaţi de nave iraniene.
Iniţial s-a spus că nava niponă ar fi fost lovită de o torpilă, dar o persoană informată a asigurat că nu au fost folosite torpile, a menţionat Reuters. Potrivit altei surse, explozia de pe Front Altair ar fi putut fi provocată de o mină magnetică. Cotaţia barilului de petrol a crescut joi cu peste 4%, după atacuri. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi.