Patru elevi craioveni, premiaţi de statul francez şi de AMOPA-România

0
365


amopaPatru elevi craioveni au reuşit, şi în acest an, să impresioneze juriul unui prestigios concurs de expresie franceză, care este lansat în fiecare an de statul francez, sub egida AMOPA. Ieri, vicepreşedintele AMOPA – Roumanie, profesorul Maria Tronea, i-a felicitat pe laureaţi, într-un cadru special, lăudând deopotrivă munca elevilor şi a îndrumătorilor şi punctând importanţa concursului pentru elevii care îndrăgesc această limbă. De altfel, inimosul profesor organizator face parte din cercul restrâns al personalităţilor distinse cu prestigiosul Ordin „Palmes Academiques” al Franţei.

Asociaţia Membrilor Ordinului „Palmes Academiques” din România (AMOPA – Roumanie) şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova au organizat, ieri, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, o festivitate de premiere a excelenţei în domeniul creaţiei literare în limba franceză. În centrul atenţiei au fost cei patru elevi laureaţi ai prestigiosului concurs „Defense et illustriation de la langue francaise” – ediţia 2017 care au primit diplome de excelenţă şi cărţi, însoţite de felicitările organizatorilor acestei ceremonii.

amopa1„Elevii sunt laureaţi ai concursului «Defense et illustration de la langue francaise» – ediţia 2017, organizat de AMOPA, asociaţie cu sediul la Paris. Printre obiectivele acestuia se înscrie şi promovarea limbii şi culturii franceze, concursul acesta fiind cea mai frumoasă ilustrare. Urmăreşte, de asemenea, valorizarea acţiunii profesorilor şi dezvoltarea acţiunilor educative în favoarea tinerilor”, a precizat profesorul Maria Tronea, vicepreşedintele AMOPA – Roumanie, care a şi coordonat acest important concurs, la nivel naţional. Trebuie precizat faptul că profesorul craiovean este printre puţinele cadre didactice din Craiova decorate de statul francez cu Ordinul „Palmes Academiques”, fiind şi un puternic susţinător al limbii şi culturii franceze nu doar în rândul elevilor, ci şi în comunitatea culturală a urbei.

Giulia-Maria Bulugean, notă maximă din partea juriului francez

 amopa2Elevii craioveni au fost punctaţi în cadrul secţiunii „Străini”. O impresie deosebită a făcut-o eleva Giulia-Maria Bulugean. Aflată la cea de-a doua participare, dar la o secţiune diferită de această dată, eleva Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” a obţinut Premiul I al acestei ediţii, pentru exprimare scrisă în limba franceză. Anul trecut, statul francez a recompensat-o la Secţiunea Poezie, debutul său în concurs fiind cu o poezie, creaţie proprie, în limba franceză. Coordonatorul său, profesorul Dorina Popi, a evidenţiat pasiunea elevei pentru această limbă. „Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti a mai obţinut premii, iar anul acesta o avem pe Giulia-Maria Bulugean cu premiul I de la clasa a IX-a bilingvă engleză matematică-informatică. Uneori rezultate foarte bune sunt obţinute şi de elevii de la bilingv engleză care aleg să meargă la concursuri în limba franceză sau la olimpiada de limba franceză pentru că se îndrăgostesc de această limbă”, a explicat profesorul Dorina Popi.

Premiul al II-lea, la aceeaşi secţiune, a fost acordat de francezi tot unei eleve a colegiului „Fraţii Buzeşti”, Luciana-Elena Hoancă, având coordonator pe profesorul Adriana Buzatu. Eleva Maria Dincă, tot de la „Fraţii Buzeşti”, a fost notată de juriu cu Premiul „Accesit” la categoria “Jeune Nouvelle” (coordonator profesor Adriana Buzatu). Acelaşi premiu a fost obţinut şi de Andreea Karina Bianca Popescu, elevă la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru”, care este coordonată de profesorul Rodica Stovicek.

Au fost înmânate, de asemenea, diplome de participare la acest concurs şi elevilor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru”.