Administratori de societăți comerciale, la judecată după ce au obținut ilegal 3 milioane de lei

0
221

Trei administratori ai unor societăți comerciale au fost trimiși în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru înșelăciune și fals în declarații, fiind acuzați că, folosind documente false, au obținut ilegal aproape 3 milioane de lei, fonduri europene și de la bugetul statului. Pe toate bunurile inculpaților a fost instituit sechestru, iar dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj.

Este vorba despre  administratorii Stelian Grecu, Adrian Andreca și Elena Andreca, în sarcina cărora procurorii anticorupție craioveni au reținut comiterea infracțiunilor de înșelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; uz de fals și fals în declarații în formă continuată. După cum au comunicat, ieri, reprezentanții DNA Craiova, la sfârșitul anului 2006, Stelian Grecu, în calitate de reprezentant legal al unei societăți comerciale și președinte al comisiei de analiză/evaluare oferte, a încheiat un contract cadru cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile programului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală – SAPARD, Măsura 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”.

Pe 9 noiembrie 2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în contextul derulării procedurilor de verificare a dosarelor de achiziții și de autorizare/decontare a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăți comerciale, inducând în eroare funcționarii APDRP, care altfel nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440,77 lei) și nu ar fi dispus decontarea din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290,91 lei și fonduri din bugetul național de 15.430,67 lei obținute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat. Grecu Stelian, în aceeași calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, în cadrul derulării unui alt contract cadru, a încredințat inculpatului Andreca Lili Adrian declarații false pentru ca acesta din urmă să le prezinte la APDRP. Astfel, Andreca Lili Adrian a obținut ilegal fonduri nerambursabile (1.272.343 lei – fonduri comunitare și 318.086 lei – fonduri din bugetul național). La fel a procedat Grecu și cu Andreca Elena, pe care a ajutat-o să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 lei) și fonduri din bugetul național (255.367 lei), dar și să inducă în eroare funcționarii APDRP.

„Prin săvârșirea infracțiunilor descrise mai sus, s-a cauzat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, respectiv Ministerului Finanțelor Publice, un prejudiciu de 2.928.983,89 lei. În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului, până la concurența pagubei produsă prin infracțiunile reținute în sarcina inculpaților, a bunurilor imobile înscrise în cartea funciară și deținute de inculpații Andreca Lili Adrian și Andreca Elena”, mai precizează reprezentanții DNA Craiova. Cauza se va judeca la Tribunalul Dolj.