Gherceşti: Din motive electorale, 222 de persoane s-au mutat în 13 case

17
188

Anul acesta, mai mult decât la alte alegeri, în mai multe localităţi din judeţul Dolj s-a muncit foarte mult la importul cetăţenilor cu drept de vot, dintr-o comună în alta. De exemplu, în urmă cu câteva luni de zile, în comuna Perişor  şi-au făcut viză de flotant 235 de persoane, care reprezintă 15% din populaţia totală. Această metodă nu este practicată numai de primarii PDL. Sunt comune unde candidaţii PNL au făcut şi ei astfel de transferuri. De exemplu în comuna Gherceşti, viceprimarul liberal, Aurel Stan, candidat pentru funcţia de primar la alegerile locale din 10 iunie a.c., a mutat un sat întreg, la 13 adrese. Asta pentru că persoanele cu drept de vot, care şi-au făcut viză de flotant, cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în localitatea de domiciliu. 

În urmă cu câteva luni de zile, s-a constatat că în comuna Perişor au obţinut viză de flotant 235 de persoane. Evidenţa populaţiei Dolj a sesizat poliţia, care a demarat verificarea celor 235 de cetăţeni cu drept de care au obţinut vize de flotant, pentru că ar trebui să facă dovada că locuiesc efectiv la adresa respectivă, nu doar pe hârtie. Până la această oră nu s-a emis nici un comunicat de presă cu privire la acest caz. Pentru că poliţia nu a luat nici o măsură cu privire la cazurile sesizate, diverşi candidaţi la funcţia de primar la alegerile locale din 10 iunie a.c., au continuat să facă vize de flotant la diverse persoane, care le vor aduce un plus de voturi.

În satul Gherceşti, pe strada Eroilor, la numărul  82, locuiesc 30 de persoane

În comuna Gherceşti, la 13 adrese, locuiesc 222 de persoane. Pentru a fi mai exacţi publicăm fiecare adresă în parte, cu numărul de persoane care în mod oficial locuiesc acolo: sat Gherceşti, str. Bărăgan Emil, nr. 2 –  14 persoane;   sat Gherceşti, str. Brînduşa, nr. 3 – 18 persoane; sat Gherceşti, str.Craiovei, nr. 7 – 29 de persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 17 – 14 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 179 – 20 de persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 20 – 16 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 23 – 9 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 274 – 12 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 48 –  15 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 58 – 20 de persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 61 – 15 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 70 – 10 persoane; sat Gherceşti, str. Eroilor, nr. 82 – 30 de persoane. Se vede de la o poştă care sunt persoanele care locuiesc efectiv la adresa respectiv, şi care sunt cei aduşi cu viză de flotant în interes electoral. De exemplu pe str. Eroilor, nr. 23, unde sunt luate în evidenţă 9 persoane, cei care locuiesc zi de zi la această adresă sunt cei patru din familia Coşeran: Elena, Filip, Florin-Viorel şi Mihaela. Ceilalţi cinci: Paula Ghiutunea, Elisabeta Marinescu, Dumitru Oglindoiu, Olimpian Petroşanu şi Costel-Iulian Toma locuiesc la această adresă doar în acte.

Cine are viză de flotant cu 3 luni înainte de alegeri poate vota în localitatea de reşedinţă

Potrivit legii alegerilor locale, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi într-un singur tur. Cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea de reşedinţă. Cei care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în această unitate administrativ-teritorială. Când încă mai era în funcţia de ministru al MAI, Traian Igaş, pentru că în presa centrală au apărut multe informaţii cu privire la importul de votanţi dintr-o localitate în alta, ministerul a emis un comunicat de presă în care preciza: „Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă, potrivit prevederilor prezentei legi (art.3, alin.4)”.

 Locuitorii unei comune influenţează destinele altei localităţi

Este adevărat că legea le permite celor care şi-au făcut viză de flotant cu 3 luni înainte de alegerile locale să voteze în localitatea respectivă, dar asta în cazul în care locuieşte efectiv la adresa respectivă, şi nu fictiv. Dar în România fiecare interpretează legea după cum doreşte şi îi foloseşte. Este treaba poliţiei, dacă nu a fost sesizată în acest sens, să se autosesizeze, şi să constate dacă toate aceste mişcări au scop electoral, şi dacă este aşa să ia măsurile legale care se impun. Primarul comunei Gherceşti, Nolică Cornel Păpăroiu, contactat telefonic şi întrebat dacă poate explica în mod logic cum pot locui 222 de persoane la 13 adrese, a declarat că nu doreşte să comenteze, dar a ţinut să specifice că nu are nici o legătură cu aceste mişcări: „Nu mă întrebaţi. Nu comentez. Nu sunt de partea mea”. Cele mai multe persoane din Gherceşti îl suspectează pe viceprimarul liberal, Aurel Stan, că ar sta în spatele acestor mişcări. „Viceprimarul a mutat mai multe persoane la noi în comună. Sunt prieteni, rude, şi alţii pe care îi plăteşte ca să îl voteze. Mi se pare cam deplasat să fi 4 ani viceprimar într-o localitate şi să aduci oameni din alte comune ca să te voteze”, a declarat un cetăţean din Gherceşti. Că e primarul, viceprimarul sau orice alt candidat în spatele acestor acţiuni, poliţia ar trebui să se autosesizeze şi să ia măsurile legale care se impun, pentru că nu este normal ca cei care locuiesc într-o comună, să influenţeze destinele altei localităţi.

17 COMENTARII

  1. Ma maimutoiule tu te dai un Catalin nu mai fi prost ca lumea stie cine esti jigodie ratata ,munceste si tu la porci si tauri ca si tu ai ratatule te uiti la tine ce fc de jigodie ai uritule stai si milogesti pt un pachet de tigari ,stai ca maimuta in fata primariei seara de seara ca o jigodie munceste cinstit nu sta cu gura cascata in gura lu primaru ca poate iti inghiti limba din intimplare.munceste cinstit ca stan aurel nu traesti din furat ma maimutoiule.

  2. Voi sunteti ratati bai astea de la PSD k il pupati toti in cur pe Paparoiu Cornel ce a facut ma pentru acesta comuna, a bagat apa si gaze atat si apa merge doar cand ploua pentru ca atunci nu are ce face lumea uuuuuuaaaaaaaaa caini spurcati ce sunteti.In astea 4 ani nu a fost in stare sa asfalteze drumul Ghercesti-Ungureni, le mai spune si la lume ca a asfaltat el, primare esti un mincinos nu sti ce sa mai faci ca tie teama ca pierzi alegerile si o sa vinzi tot ca nu mai ai bani de tigari.uuuuaaaa mai tundeti bidineaua aia de la nas ca o sa faci capuse mistretule care esti.SI TU ASTA DE MAI SUS DE ZICI CA ESTI CATALIN VEZI CA TE STIU SI DACA PUN MANA PE TINE NICI CACAT DE ANALIZE NU MAI RAMANE DIN TINE.SCLAVULE TOTI SUNTETI NISTE SCLAVI SI NISTE GUNOAIE.

Comments are closed.