Femeile avocat din Baroul Dolj, personalități distinse ale comunității noastre

0
2685

Un eveniment cu totul și cu totul aparte a avut loc, sâmbătă, la hotelul Europeca. Simpozionul dedicat femeilor avocat din Baroul Dolj, aflat la cea de-a treia ediție, a reunit personalități din lumea justiției, prezențe distinse și spirituale, dar și artiști cunoscuți, profesori universitari, doctori și oameni de presă. S-a vorbit despre frumusețea profesiei de avocat și cât de bine înțeleg să o îndeplinească femeile îndeosebi. Au fost câteva ore de adevărată încântare, poveștile de viață și trăirile mărturisite cu maximă sinceritate fiind împletite armonios cu multe daruri de suflet, exprimate prin versuri, muzică și culoare.

Ediția din acest an a venit cu o întrebare provocatoare pentru femeile avocat: este avocatura o pasiune sau o afacere? Într-un cadru destins, creat și prin căldura sufletească a gazdelor evenimentului, prof. univ. dr. Bianca Predescu și avocat Dana Babov, fiecare dintre reprezentantele acestei nobile profesii a încercat, după propriile căutări, să ofere cel mai sincer răspuns cu putință. Eleganța discretă a doamnelor avocat din Baroul Dolj s-a completat, rând pe rând, cu unele mici inflexiuni ale vocilor, cu replici spirituale, cu mărturisiri de suflet, cu vorbe de o spontaneitate seducătoare, toate acestea punându-le în valoare personalitatea doamnelor avocat.

Bianca Predescu

Avocatul Bianca Predescu, un profesionist desăvârșit

Provenind dintr-o familie de avocați străluciți ai Craiovei, prof. univ. dr. Bianca Predescu și-a deschis sufletul în fața colegelor și a vorbit despre efortul pe care a trebuit să-l depună personal pentru a ajunge să practice această profesie la un nivel cât mai înalt. ”Am muncit foarte mult în trecut, au fost multe seri în care ajungeam, la birou, albă ca varul după orele de la facultate. De multe ori, stătea Mihaela (n.r. tânărul avocat Mihaela Mihai) alături de mine ca să îmi revin pentru că simțeam foarte rău. Dar am depus acest efort pentru a mă simți bine cu mine însămi. Am alături de mine însă exemple mult mai puternice de dăruire și de luptă, cum este Dana (n.r.- avocat Dana Babov), sunt și alte colege care nu au putut să vină astăzi. Mă întreb și azi ce ar trebui să fac în continuare și am găsit un singur răspuns: să îmi fac datoria cu dăruire alături de dumneavoastră”.

„Am continuat să lupt de fiecare dată”

Personalitatea avocatului Bianca Predescu este, pe drept cuvânt, una de o mare complexitate, care atinge mai multe laturi. Pe lângă avocatură, ea este și un excelent profesor universitar la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Craiova – aici fiind considerată unul dintre cei mai exigenți formatori, dar și profesorul cu cele mai bune rezultate la concursurile europene pe teme juridice. Altruismul nobil se face remarcat și în viața publică, Bianca Predescu fiind unul dintre consilierii municipali cei mai dedicați problemelor cetățenești. Avocatura rămâne însă cea care îi oferă cele mai mari satisfacții. „Activând în trei părți, ca avocat la Barou, la facultate și în politică, am înțeles și am observat că singurul câmp deschis este avocatura și Baroul Dolj. Celelalte domenii sunt ca niște închisori, în care numai gardienii au dreptate. Asta e viața. Dar am continuat să lupt de fiecare dată. Este singura structură unde ideile oricărui membru, avocat sunt luate în considerate, în care inițiativa, dacă este susținută de fapte, este lăudată, unde sufletul poți să ți-l deschizi. Este structura în care te simți bine cu adevărat”.

Niciodată nu vor renunța la profesia lor

Avocatul Dana Babov a mărturisit că avocatura a fascinat-o printr-un detaliu estetic, în urmă cu 40 de ani, iar de atunci nu s-a mai despărțit de această profesie. „Motivația care m-a determinat pe mine, în urmă cu 40 de ani, să aleg această profesie a fost roba. Am văzut niște fotografii de epocă și mi-a plăcut foarte mult roba și, din clasa a patra, am mers pe ideea de a da la Drept”. Avocatul Dana Babov a uitat puțin argumentele din arta avocățească și a recitat pentru colege din opera marelui Mihai Eminescu.

Narcisa Ciobanu este o tânără avocată care și-a dorit, inițial, o carieră care să îi pună în valoare pasiunea pentru scris. A ajuns însă în Baroul Dolj deoarece a simțit că dorește mai mult să se pună în slujba oamenilor, apărându-i. „Am ales să fac avocatură, o altă pasiune pe care am încercat să o valorific și am transformat-o într-o profesie, apoi, într-o afacere. Pentru că, până la urmă, este și un business, fiind nevoiți să trăim de pe urma muncii pe care noi o prestăm. Nu mi-am pus problema să renunț la profesia mea și nu cred că o să mă bată gândul vreodată”, a mărturisit avocatul Narcisa Ciobanu, cu maximă convingere.

Narcisa Ciobanu

Rodica Popescu, decanul de vârstă a femeilor avocat din Baroul Dolj

Rodica Popescu este decanul de vârstă a femeilor din Baroul Dolj. Și-a început cariera după o activitate de 15 ani la Electroputere, fiind stagiara avocatului Ion Predescu, fost ministru de Justiție și judecător al Curții Constituționale a României.”După 26 de ani de avocatură, vă pot spune că este foarte frumos și, chiar dacă meseria este presărată și cu succese și cu insuccese, este bine când clientul, chiar și atunci când pierzi, te felicită. Este o meserie foarte plăcută, o meserie nobilă, care își face un renume atunci când știi să o faci așa cum trebuie. Apreciez că în cadrul Baroului sunt foarte mulți colegi care își fac cu deplin meseria și de la care se poate învăța foarte mult Vă doresc să ajungeți decani de vârstă, și în meserie și în viață”.

„Profesia de avocat presupune multă dăruire”

Elena Pădeanu este cunoscută în breaslă ca un avocat foarte bun, dar și ca un artist, datorită vocii sale deosebite. Cunoscutul avocat, un bun profesor pentru tinerii stagiari, a vorbit despre avocatură ca despre o profesie pe care trebuie să o faci numai și numai din pasiune deoarece solicită o mare implicare din partea celui care o practică. „Profesia de avocat presupune multă dăruire, multă iubire, este o pasiune onorabilă. Eu am absolvit liceul pedagogic la Drobeta Turnu-Severin, am intrat în învățământ, apoi judecător, apoi secretar de primărie și, la sfârșit, în 1991, am intrat în avocatură, care cred că a fost o meserie care mi s-a potrivit ca o mănușă și pe care am făcut-o cu multă dragoste, cu multă dăruire, cu multă implicare sufletească. Și aș dori ca toți cei care intră în această profesie să înțeleagă că este o profesie deosebită, o misiune. Noi suntem oameni care, prin arta cuvântului, suntem niște formatori de conștiințe și de conduite umane”.

Avocatura, privită și ca un instrument

Mihaela Mihai a oferit o altă viziune asupra a ceea ce reprezintă avocatura. Inițial, s-a apropiat de această profesie dintr-un ideal al vârstei, dorindu-și să împartă dreptatea în rândul oamenilor. „Între timp am crescut, am învățat că adevărul și dreptate nu sunt neapărat niște noțiuni congruente, că fiecare om are o bucată a lui de adevăr. Și că dreptatea constă în munca sisifică depusă pentru a face toate bucățile acestea individuale să se integreze într-o structură funcțională pe care o numim societate. Avocatura este onorabilă, fără îndoială, dar este ea o pasiune? Pentru mine, nu. Avocatura este un instrument, un ansamblu de instrumente care implică uneori cunoașterea Dreptului, uneori cunoașterea oamenilor și, de cele mai multe ori, cunoașterea mersului lumii. Dar, totuși, un instrument care servește un alt scop. Și, dacă o privim ca pe o pasiune în sine, ar însemna să o golim de conținut, să o transformăm într-o formă minunată și lipsită de fond”.

Mihaela Mihai

”Trăiesc pur și simplu această profesie”

Avocatul Elena Oancea este căsătorită cu actorul Constantin Cicort, cel care le-a dăruit femeilor avocat din Baroul Dolj un minunat recital din poeziile lui Marin Sorescu. „De mică mi-am dorit să devin avocat, nu cred că aș putea să fac altceva decât această profesie. Încă nu mi-am dat un răspuns dacă este pasiune sau o meserie din care îmi câștig existența. Trăiesc pur și simplu această profesie, o simt, nu cred că aș putea să fac altceva. Mă simt foarte bine în sala de ședință, cred că sunt puține locuri pe lume unde mă simt atât de bine”, a mărturisit avocatul Elena Oancea.

Carmen Farago practică avocatura de 16 ani, deși inițial a urmat un liceu cu profil medical. Însă văzând la televizor filme americane, s-a hotărât să îmbrace roba, să facă dreptate, să câștige cauze. ”Pot spune că privesc profesia cu aceeași pasiune cu care am și început-o de când eram avocat stagiar. Este o profesie care implică o pasiune din punctul meu de vedere și încerc să realizez un echilibru cu viața de familie, în măsura în care se poate face acest lucru, deoarece sunt și mamă și soție”.

Carmen Farago

Avocatul Carmen Florea are o poveste de viață interesantă. Pentru că s-a născut cu o voce deosebită, prima sa meserie a fost de artist, cântând într-o formație de muzică ușoară. Apoi a făcut Psihopedagogia, la sfatul mamei sale, însă nici această profesie nu a reprezentat-o. Gândul său a rămas la profesia de avocat pe care a descoperit-o citind un roman. „Mi-a căzut în mână o carte, Avocat de divorțuri. Eram în clasa a VIII-a, cu vreo două săptămâni înainte de treapta 1 și atunci am știut că mă voi face avocat de divorțuri. Sunt mândră că fac parte din Baroul Dolj, după ce mi-am făcut stagiatura în Baroul Olt, am fost primită cu brațele deschise aici. La mine este numai și numai pasiune, deși uneori îmi vine, vorba cântecului, să îmi las baltă toate interesele”. Carmen Florea nu a ținut ascuns nici talentul său vocal, bucurându-și colegele cu un cântec din repertoriul internațional.

Carmen Florea

„Noi, avocații, nu suntem Maica Teresa”

Avocatul Carmen Popa consideră că această profesie este și pasiune, dar și afacere pentru că, în opinia sa, nu se poate face muncă pro bono. „Este în primul rând o pasiune, și asta provine din caracterul umanist al meseriei noastre. În meseria noastră se apără drepturile, libertățile oamenilor și de multe ori motivația ne este dată de clienți. Nu putem însă să facem muncă pro bono pentru că nu suntem Maica Teresa și, de aceea, nu o să auziți de avocați care au fost beatificați sau sanctificați. Și, de aceea, este o afacere pentru că din asta trăim, din asta ne întreținem familia, ne ducem copiii la școală”.

Bianca Acrivopol a mărturisit că practică profesia de avocat din pasiune și că niciodată nu a gândit-o ca pe o afacere. „Eu fac această profesie din pasiune, nu mă gândesc niciodată la ea ca la o afacere. După 15 ani, încă mai am fluturi în stomac. Trebuie să rămânem în sala de judecată, nu contează câte ore, câți ani, iar eu nu mi-am propus să fac altceva”. Avocatul Bianca Acrivopol a avut emoții și ca mamă, fiul acesteia, Rareș Acrivopol, alături de Teodora Banu, au prezentat un moment artistic de dans, care a fost aplaudat de invitați.

Avocatul Livia (Călin) Dumitrescu a fost o prezență tonică, depunând mărturie că, pentru ea, avocatura este o profesie în care, „dacă nu putem pasiune, nu am putea să o facem”.

„Dintotdeauna am fost admiratoarea femeilor puternice”

Lumea medicală a fost reprezentată de conf. dr. Adriana Turculeanu, care a ținut să le spună prietenelor din avocatură că le prețuiește foarte mult pentru ceea ce fac. „Dintotdeauna am fost admiratoarea femeilor puternice, elegante, care își câștigă un loc în societate. Eu îmi doresc să fiu o femeie puternică, așa cum vă și consider pe dumneavoastră. Consider că femeia avocat aduce în panoplia meseriilor și a persoanelor care pracrică această meserie ceva în plus, și plusul acesta este dat de eleganță, de o mai bună cu comunicare cu clientul și cu cei din jur în același timp și consider că vă meritați pe deplin felicitări și admirație”.

Adriana Turculeanu

 Prietenii femeilor avocat sunt și profesorii, directorul Silvia Cârțu fiind unul dintre invitații de onoare ai evenimentului. „Am cunoscut avocatul printr-o poziție ingrată, fiind într-un proces conflict de muncă cu o colegă de-a mea, eu îmi susțineam cauza singură, ea prin vocea avocatului. Pentru că eram în contradictoriu, am urât avocatul din fața mea, dar, iată, viața mi-a adus în familie doi avocați. Am descoperit această profesie altfel, chiar iubesc avocații. Am constatat că ei știu să fie, pe lângă buni profesioniști, foarte discreți în ceea ce privește profesia”.

Invitații speciali au fost și două repezentante a mass-media, conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, de la Radio Oltenia Craiova, și Simona Mușuroi, realizator TVR Craiova.

Pictorul Iulian Segărceanu, o prezență artistică de marcă

Iulian Segărceanu

Evenimentul a avut o ținută aparte și datorită unui artist remarcabil pentru Craiova. Pictorul Iulian Segărceanu, apreciat în cercurile Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru compozițiile sale de factură expresionistă, a fost o prezență agreabilă care a dat culoare, la propriu, acestei întâlniri. Fire boemă, Iulian Segărceanu nu a vorbit foarte mult, dar, cu puținele cuvinte pe care le-a spus, și-a manifestat simpatia sinceră pe care le-o poartă avocaților din Baroul Dolj. În sală s-au aflat și câteva din lucrările sale, „inundate” de un albastru curat. „Aveți ceva din sufletul meu pus, acolo, pe acele pânze și cartoane, mii de mulțumiri. Să fiți sănătoși!”. A fost chiar un dialog al pictorilor, alături de pânzele de o înaltă valoare artistică a pictorului Iulian Segărceanu, regăsindu-se și creațiile avocatului Maria Oprița Defta, care deși provine din lumea principiilor stricte ale Dreptului, pictează foarte frumos. În aceeași sferă a artelor, artistul păpușar, Ionica Dobrescu, care slujește de mai bine de 22 de ani Teatrul Colibri, a încântat publicul recitând două poezii de Ana Blandiana, mânuind două păpuși.

Ionica Dobrescu

Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj:

Bărbatul avocat are o singura calitate, de a fi avocat. De dimineaţă și până seara, el este avocat, în timp ce femeia avocat este, în primul rând, avocat, este în primul rând soţie, este în primul rând mamă. Atunci trageţi concluzia ce trebuie să facă un bărbat avocat şi ce trebuie să facă o femeie avocat … Gândiţi-vă că bărbatul avocat vine acasă, el trebuie să se şi hrănească, iar bărbaţii nu sunt bucătari, decât profesioniştii sunt buni bucătari. Dimineaţa trebuie să aibă o ţinută elegantă, iar toate aceste lucruri le face doar o femeie avocat, care, înainte de a face toate aceste lucruri, trebuie să se pregătească şi pe ea însuşi.

Ion Turculeanu

Şi cu toate acestea, eu îndrum doamnele către avocatură, o dau exemplu pe fiica mea care a îmbrăţişat această profesie. La momentul respectiv, am îndrumat-o către această profesie, dar după ce am mi-am dat seama că această profesie îţi lasă nişte traume, am încercat să o convin să-şi schimbe profesia. Nu am reuşit, ea îndrăgeşte această profesie. Îmi plac femeile avocat, sunt poate mai profunde decât bărbaţii avocat, au simţit mai repede schimbările care s-au produs şi a trebuit să luam la cunoştiinţă, în primul rând, noi, avocaţii. De vreme ce foarte multe femei îmbrăţişează această profesie, înseamnă că şi bucuriile aduse de această profesie sunt mai mari faţă de ceea ce spuneam înainte”.   

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN