Viză de legalitate dată după înfiinţarea „Serviciul de Utilităţi Publice Leu”

2
1288

În comuna Leu ies la iveală în fiecare zi tot mai multe nereguli ale administraţiei publice locale. În anul 2010, primarul Antonie Drăghici a înfiinţat „Serviciul de Utilităţi Publice Leu”, fără ca proiectul de hotărâre votat de consilieri să aibă viza de legalitate din partea Prefecturii Dolj. Mai grav este faptul că a angajat la acest Serviciu mai mulţi oameni şi le-a plătit salariile fără a avea o acoperire legală în acest sens.

Antonie Drăghici

La data de 31 mai 2010, Consiliul Local Leu s-a întrunit în şedinţă pentru a vota un proiect de hotărâre pentru «înfiinţarea societăţii cu răspundere limitată „Servicii de Utilităţi Publice Leu”, unde Consiliul Local Leu va avea calitatea de asociat unic». În acelaşi proiect de hotărâre a fost stabilit administratorul „Servicii de Utilităţi Publice Leu”, care era împuternicit să semneze actul constitutiv, „precum şi orice document pentru îndeplinirea formelor legale la Registrul Comerţului”. Fiind împuternicit de Consiliul Local Leu, Ion Alexandrescu, în calitate de administrator al „Serviciului de Utilităţi Leu”, a început de îndată demersurile de înfiinţare la Registrul Comerţului. Odată înfiinţat Serviciul, la data de 5 august 2010, printr-un proiect de hotărâre, consilierii locali au aprobat „delegarea gestiuni serviciului de alimentare cu apă al comunei Leu prin atribuire directă către SC Servicii de Utilităţi Publice Leu SRL cu sediul în comuna Leu înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj, având CUI 27179928”.

La şase luni după ce a fost votată, HCL nr. 18 nu ajunsese la Prefectură

Surpriza a venit în luna noiembrie, când viceprimarul comunei Leu, Iulian Cristescu, a trimis o scrisoare Instituţiei Prefectului Judeţul Dolj prin care îi avertiza cu privire la nelegalitatea unor hotărâri ale Consiliului Local, printre care şi HCL nr. 18 din data de 31 mai 2010. Răspunsul trimis de fostul prefect, Eugen Georgescu, viceprimarului Iulian Cristescu suna astfel: „În privinţa HCL nr. 18 adoptată în şedinţa din 31.05.2010, vă precizăm că până la această dată nu ne-a fost înaintat dosarul de şedinţă, drept urmare Instituţia Prefectului nu s-a putut pronunţa asupra legalităţii ei”. Mai exact, fără a avea viză de legalitate la HCL 18/51.05.2010 primarul Antonie Drăghici şi administratorul Ion Alexandrescu au purces la constituirea „Serviciul de Utilităţi Publice Leu”. Evident, fără o acoperire legală, pentru că teoretic exista şansa ca HCL 18 să fie dată ca nelegală.

Datorii la CEZ de 121.328,40 lei

Răspunsul lui Eugen Georgescu a ajuns la Primăria Leu la data de 11 noiembrie 2010. Numai că adresa în loc parvină viceprimarului comunei Leu, Iulian Cristescu, a ajuns la secretarul Primăriei, Daniel Cincă. Aşa se face că la data de 12 noiembrie 2010 a apărut un referat semnat de Eugen Georgescu cu nr. 14866 prin care dădea ca legală „Hotărârea nr. 18/2010 – înfiinţarea SC Serviciul Utilităţi Publice”. Acest referat dovedeşte încă o dată prietenia dintre primarul Antonie Drăghici şi Eugen Georgescu. Pe lângă faptul că societatea a fost constituită în mod ilegal, a dus Primăriei Leu o serie de datorii, la data de 7 februarie a.c. SC Staţia Alimentare cu Apă având de plătit celor de la CEZ 121.328,40 lei, deşi, conform procesului-verbal din data de 31 mai 2010, Antonie Drăghici îi asigura pe consilierii locali că: „Primăria nu va fi implicată cu nici un cost”. Mai mult decât atât, „Serviciul de Utilităţi Publice Leu”, fiind constituit în mod ilegal, a plătit din bani publici luni de zile salarii.

Au fost cheltuiţi legal sau nu banii publici?

În calitate de ordonator de credite, Antonie Drăghici a fost desemnat de consilierii locali să ducă la îndeplinire HCL 18 din 5 mai 2010. Acesta trebuia să se asigure că secretarul Primăriei Leu, Daniel Cincă, va înainta dosarul de şedinţă Instituţiei Prefectului Judeţul Dolj, pentru ca Serviciul Juridic Compartimentul Verificarea Legalităţii Actelor să dea sau nu avizul de legalitate. Abia după aceea trebuia demarate demersurile pentru constituirea societăţii. Ce l-a împiedicat să respecte legea este greu de spus, pentru că aşa, cum s-a dovedit, a obţinut foarte uşor, este adevărat că la şase luni după votarea proiectului de hotărâre, viza de legalitate de la prietenul său Eugen Georgescu. La mijloc sunt bani publici, iar instituţiile abilitate ale statului ar trebui să vadă dacă aceştia au fost cheltuiţi în mod legal sau nu.

2 COMENTARII

  1. Domnule Cristescu avem nevoie de un om ca dvs care sa faca ordine in primarie…Cresteti in ochii nostrii pe zi ce trece si trebuie sa continuati lupta cu nemernicii.
    Toata lumea v-a sprijina !

    Stima

Comments are closed.