Autorităţile sanitare, măsuri împotriva gripei

0
471

Având în vedere că în ultimele săptămâni au fost diagnosticate mai multe cazuri de gripă, iar în unele judeţe s-au înregistrat decese provocate de virusul gripal, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.

Managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

Există stocuri de medicamente şi vaccinuri pentru gripă

Autorităţile sanitare dau asigurări că în acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație. Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei.

În plus,  având în vedere că de luni s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și şcoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru.

Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea drept cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală – spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare – sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Numărul deceselor a ajuns la 26

O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

În plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, specialiștii ţin să precizeze că încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.

Conform statisticilor INSP, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 26 decese confirmate cu virus gripal.  Gripa a făcut noi victime. Încă patru persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Este vorba de doi bărbați, unul dim Bihor, altul din Ilfov și de două femei din Mureș și Iași.

Trei dintre victime aveau și alte probleme medicale. Medicii care i-au tratat spun că niciunul dintre cei patru bolnavi nu fusese vaccinat antigripal. Femeia din Mureș avea 63 de ani, iar cea din Iași 72 de ani.  Bărbatul din Bihor avea 77 de ani, iar cel din Ilfov 72 de ani.

În toate cele patru cazuri existau condiții medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.