Expoziție retrospectivă de fotografie Vladimir Economu

0
119

La Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova are loc astăzi, ora 19.00, vernisajul expoziției retrospective „In memoriam Vladimir Economu”, membru de onoare al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”. Colecția prezentată pe simeze cuprinde 35 de lucrări, monocrom și color, și „abordează cu  precădere portret și peisaj, dar și alte genuri ale artei, pe care autorul a știut să le armonizeze și să le abordeze cu o delicatețe inegalabilă”, după cum a precizat col. (r.) Mircea Anghel, președinte al fotoclubului craiovean.

Viorel-Vladimir Economu s-a născut în Slatina, la 25 martie 1938. A urmat studiile universitare la Facultatea de Metalurgie din București, iar după absolvire a fost repartizat la Întreprinderea de Aluminiu din Slatina (actualmente ALRO), unde a fost inginer până la vârsta pensionării. Pasiunea pentru fotografie a început la vârsta de 17 ani, pe vremea când era elev la Liceul „Ioniță Asan” din Caracal – o pasiune care avea să îl însoțească până în ultima clipă a vieții sale.

În 1984 a devenit membru al Fotoclubului „Solaris” din Slatina, din acel moment debutând în activitatea expozițională. În cadrul fotoclubului a început organizarea, împreună cu Visi Ghencea, a renumitelor saloane de artă fotografică EVA, în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina. În juriile acestor saloane a cooptat un alt mare nume al Slatinei, regretatul pictor Spiru Vergulescu. Acest salon de fotografie, care continuă și azi, a reunit de-a lungul anilor cele mai importante nume din fotografia românească.

A fost una dintre personalitățile remarcabile ale fotografiei românești, menținând vie pasiunea și interesul pentru frumos și fotografie al slătinenilor, indiferent de vârstă, prin numeroasele expoziții pe care le-a organizat. A participat la peste 50 de saloane de artă fotografică, atât naționale, cât și internaționale, obținând numeroase premii și medalii. De asemenea, a avut mai multe expoziții personale, în câteva orașe din țară – Craiova, Slatina, Tg. Mureș.

Este membru AAFR din anul 1987, primind distincția de merit, E.AAFR, în 2009. Încă din anul 2000 a devenit membru de onoare al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova, împreună cu care a participat la numeroase expoziții și saloane de fotografie. A trecut în neființă pe 20 decembrie 2016, lăsând în urmă o colecție importantă de fotografii.