Primăria Craiova scapă de Luxten

0
628

După mai bine de un an de așteptare, problema iluminatului public din Craiova a fost tranșată în instanță. Primăria Craiova poate, de acum, să încheie contractul cu o firmă care, pe o perioadă de patru ani, se va ocupa de întreținerea iluminatului de pe străzi. Aceeași firmă va asigura și iluminatul arhitectural al anumitor clădiri, precum și iluminatul pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Contractul cu Luxten Lighting Company București a fost semnat în 2002, pe o perioadă de 10 ani, la o valoare impresionantă la vremea aceea – 12,3 milioane de euro. La un control ulterior al Curții de Conturi s-a dovedit că autoritățile locale nu au respectat legea achizițiilor publice în această privință, dar Luxten a rămas în continuare să întrețină iluminatul. Fiind acoperită de contract, firma Luxten a rămas în Craiova și pe cele două mandate ale primarului Antonie Solomon. La sfârșitul lui 2013, termenul contractual, adică cei 10 ani pentru care a semnat Vasile Bulucea, a expirat, iar Luxten a cerut o prelungire. Actualul primar, Lia Olguța Vasilescu, a ieșit cu o declarație publică prin care a anunțat că Primăria Craiova va renunța definitiv la Luxten. Primarul a spus că firma ar fi condiționat realizarea iluminatului de sărbători de prelungirea cu încă trei ani a contractului pentru întreținerea iluminatului public și că acesta ar fi „un șantaj” pe care municipalitatea nu-l poate trece cu vederea. Iluminatul primei ierni de mandat a fost asigurat de RAADPFL Craiova, iar anul următor Primăria Craiova a scos, într-adevăr, la licitație, pe 13 martie 2014, contractul pentru concesionarea iluminatului public.

Contractul a fost blocat în instanță

La licitație s-au înscris trei firme: SC Flash Lighting Services SA, SC Energobit SA și asocierea SC Uti Grup SA – Valtellina SPA (Bergamo), prima fiind declarată câștigătoare. Celelalte două societăți au contestat licitația, pe 23 octombrie 2014, la Consilul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a suspendat, pe 3 decembrie 2014, licitația organizată de Primăria Craiova. CNSC a dat câștig de cauză acestor societăți, dar Primăria Craiova a mers mai departe în instanță. Concesionarea iluminatului a fost blocată, iar autoritatea s-a văzut nevoită să găsească o firmă înlocuitoare, care să asigure întreținerea iluminatului până la soluționarea conflictului. Au urmat trei contracte, toate atribuite prin negociere directă, pentru o durată de câte patru luni, la o valoare de 6.000 de euro, după spusele primarului. Primul contract a fost atribuit chiar firmei Energobit, iar următoarele firmei Total Strada SRL din București.

Consilierii municipali s-au revoltat

Repetarea atribuirii contractelor din patru în patru luni, prin procedura negociere directă, a stârnit și reacții din partea consilierilor municipali. La ședința de luna trecută, aceștia s-au opus să se mai procedeze în felul acesta și au acuzat Primăria Craiova că nu organizează documentația de licitație într-un mod profesionist ceea ce a dat câștigat de cauză firmei UTI. Pentru că orașul risca să rămână în beznă pe timp de noapte, autoritățile locale au repus proiectul pe ordinea de zi a ședinței de joi. Înainte să părăsească ședința, primarul Lia Olguța Vasilescu a făcut apel la consilieri să lase interesele politice deoparte și să voteze acest proiect pentru ca străzile să poată să fie iluminate. Consilierii au votat în unanimitate de această dată, motivând că referatele sunt mai bine întocmite acum. Potrivit acestui proiect, Total Strada ar fi trebuit să se ocupe de iluminatul public și de la data de 13 martie încolo, când expira contractul care se află acum în vigoare, contract care a fost semnat tot cu această firmă.

Luxten iese definitiv din scenă

Contractul în valoare de aproape 100.000 de lei, aprobat joi de consilieri, nu va mai fi însă folosit. Curtea de Apel Craiova a respins plângerea formulată de această societate și a dat liber autorității locale să semneze contractul cu firma câștigătoare, Luxten fiind scoasă astfel din scenă. După mai bine de un an în care procedura a stat în așteptare, primăria poate declara oficial firma Flash Lighting Services SA ca fiind operatorul iluminatului public în municipiu pentru următorii ani. Conform caietului de sarcini, aceasta va trebui să se ocupe de extinderea iluminatului public cu 870 de aparate de iluminat moderne și să schimbe toate cele 18.573 de aparate de iluminat existente, să asigure iluminatul arhitectural și iluminatul ornamental-festiv. Contractul are o valabilitate de 48 de luni de la data semnării lui, iar valoarea estimată de primărie a prestării tuturor activităților amintite mai sus este de 83.701.640 de lei fără TVA. Firma a mai realizat iluminatul public pentru orașe precum Constanța, Iași, Botoșani, Brașov, Tulcea sau Alba Iulia.