La Consiliul Judeţean Dolj au început întâlnirile cu primarii pentru bugetul pe 2013

0
109

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, alături de conducerea executivă a instituţiei, a demarat, miercuri, seria de întâlniri cu primarii pentru discuţii referitoare la priorităţile financiare şi la bugetul pe care îl vor avea la dispoziţie în 2013. În cadrul acestor discuţii, preşedintele Ion Prioteasa a insistat asupra necesităţii achitării arieratelor înregistrate de primării, în acest sens Guvernul încercând să vină în întâmpinarea autorităţilor publice locale prin adoptarea OUG nr. 3/2013, pentru reducerea unor arierate din economie. 

Ion Prioteasa a afirmat că le-a cerut primarilor doljeni o situaţie clară cu problemele cu care se confruntă, datoriile şi proiectele în derulare, pentru ca la construcţia bugetului pe 2013 Consiliul Judeţean Dolj să cunoască toate datele necesare:  „Noi am solicitat deja primarilor câte o listă cu problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale. Le-am mai cerut, de asemenea, să ne spună proiectele pe care le au în derulare. Ar trebui ca până la această dată să ştim şi arieratele, adică facturile mai vechi de 90 zile.  (…) OUG nr. 3/2013 este un act normativ care îi priveşte pe toţi primarii, iar contabilul primăriei trebuie să fie foarte conexat în această perioadă la activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice în această problemă. Încă nu au apărut normele de aplicare ale acestei ordonanţe, dar trebuie să fim foarte atenţi la această ordonanţă. Le-am transmis primarilor datele despre bugetul pe care o să-l avem la dispoziţie în acest an, un buget care se ridică cam la acelaşi nivel cu cel de anul trecut. În zilele următoare acest buget va fi publicat şi în Monitorul Oficial, aşa că o să avem la dispoziţie 45 de zile pentru a-l aproba. Va trebui ca primarii să aibă grijă de asigurarea cheltuielilor necesare pentru funcţionare, să asigure salariile şi plata utilităţilor. La fel, potrivit legii finanţelor publice, trebuie avut grijă ca datoriile vechi să fie achitate, ca investiţiile în derulare să fie finalizate şi, apoi, să se gândească la începerea unei investiţii noi, dar numai după ce se asigură că au banii pentru acel obiectiv”.

„Cine vrea să-şi dezvolte localitatea se uită mai atent la fondurile europene”

Şeful administraţiei doljene le-a reamintit aleşilor locali că trebuie să privească mai mult către fondurile europene dacă doresc să îşi dezvolte localităţile. Privirea Consiliului Judeţean Dolj va fi mai mult îndreptată către cele douăzeci şi două de comune care au accesat fonduri europene, şi trebuie să aibă suma de cofinanţare sau pentru plata TVA. „Cred că fiecare dintre primari ar trebui să se gândească la realizarea unei investiţii mari, a unui obiectiv care să soluţioneze o problemă majoră a comunităţii şi pentru a cărei rezolvare există un consens majoritar din partea populaţiei. Cine vrea să-şi dezvolte localitatea se uită mai atent la fondurile europene. Aceste finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene sunt greu de obţinut, însă numai aşa o localitate poate da înainte. Din acest punct de vedere, avem 22 de localităţi cu aproape trei milioane de euro fiecare. Cu aceşti bani pe o singură localitate, cu siguranţă se va vedea ceva în acea localitate.  Noi vom fi mai atenţi la aceste localităţi care au proiecte europene în implementare pe Măsura 3.2.2., pe Măsura 1.2.5. sau pe alte programe europene şi o să venim cu sume din cotele noastre către aceste localităţi pentru a le sprijini, pentru că plata TVA sau a unei cofinanţări înseamnă de multe ori bugetul lor, poate, pe cinci ani”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Începând cu 2014, în România vor intra aproape 40 de miliarde de euro”

Ion Prioteasa le-a atras atenţia celor prezenţi la întâlnire că alegătorii îi vor judeca la final de mandat în funcţie de realizări, care ar fi putut fi făcute cu bani europeni, care din 2014 vor fi în sumă de 40 de miliarde de euro. „Trebuie să se uite foarte atent la aceste fonduri europene, pentru că dacă vor să facă un obiectiv şi pot lua aceşti bani de pe un program european este păcat să nu o facă. Lumea ne va judeca la sfârşit de mandat pe toţi şi atunci ne vor întreba de ce nu am făcut mai multe pentru ei, deşi puteam s-o facem cu sprijinul fondurilor europene, mai ales că, începând cu 2014, în România vor intra aproape 40 de miliarde euro. Aş mai adăuga şi programele mari la care nu s-au dat încă drumul, cum este «Strategia Dunării», pentru care se vehiculează o sumă de peste 100 de miliarde de euro. Bani care vor veni pentru toate ţările riverane Dunării, pentru toate judeţele din România care sunt riverane, între care se află şi judeţul Dolj”, a conchis Ion Prioteasa.

La întâlnirea organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj au participat 40 de primari de comune, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan şi Laurenţiu Ivanovici, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mircea Pîrvuleţu, directorul Trezoreriei Craiova, Florin Barbu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Georgică Bercea, şi consilierii judeţeni din cadrul Comisiei „Studii, prognoze social-economice, buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat al judeţului Dolj”.