Carnea de cal, un tabu în Marea Britanie

0
39

Scandalul generat de suspiciunea prezenţei cărnii de cal în locul celei de vită, în componenţa unor produse alimentare procesate, precum lasagna, este departe de a se stinge. Acuzaţiile şocante, încă nedovedite şi chiar neverosimile, au zburat din toate părţile, tuşând şi România. Analiza evenimentelor din acest scandal, de către mass-media, sugerează că prezenţa cărnii de cal nu pune în pericol siguranţa alimentară a consumatorilor, dar reprezintă o suspiciune de fraudare, prin substituirea cărnii de vită. Testele suplimentare efectuate în laboratoarele din Marea Britanie, pentru a verifica eventuala prezenţă a fenilbutazonei, s-au dovedit negative. Europa a descoperit „cu uimire” că, vândută de traderi ciprioţi şi olandezi, carnea de cal se transformă în carne de vită, între Bucureşti şi supermarketurile din Oslo, Londra şi Paris. Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, pentru a discuta acuzele referitoare la provenienţa cărnii de cal din România. Asta ne mai lipsea! Într-un interviu acordat, marţi, pentru Hotnews acelaşi comisar european, Dacian Cioloş, s-a eschivat, pe cât i-a stat în putinţă, susţinând că „sunt absent din Bruxelles de mai bine de o săptămână şi, nefiind portofoliul meu, nu am informaţia direct.(…) Ceea ce ştiu e că Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre, cu potenţială implicare, să facă verificările necesare, pe baza elementelor care s-au identificat deja, prin sistemul acesta electronic de trasabilitate a produselor alimentare. (…) Ştiu că mâine după-amiază (n.r. – ieri), comisarul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg, va avea o întâlnire cu câţiva miniştri ai agriculturii din statele implicate în acest proces”. După ce premierul Victor Ponta a declarat că scandalul privind carnea de cal „este un subiect extrem de important, mai important decât tot ce ni se pare nouă important”, imediat şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a găsit de cuviinţă să aprecieze reacţia autorităţilor române în acest caz, opinând –  într-o conferinţă de presă – că i se pare normal ca un stat să nu fie acuzat şi să nu-i fie afectată credibilitatea doar pe bază de vorbe şi speculaţii de presă. Între timp, fiindcă tot lipsise o vreme din Bruxelles, cum menţiona anterior, se documentase corespunzător. Descoperirea cărnii de cal în mai multe sortimente alimentare a provocat un scandal enorm în Regatul Unit, unde acest patruped este un simbol. Se consumă carnea de cal, în special în Franţa, Belgia şi Italia, nutriţioniştii opinând că este mai săracă în grăsimi, dar bogată în fier şi proteine, având avantajul de a fi mai ieftină decât carnea de vită. Cu toate acestea, un tribunal de mare instanţă (TGI) din Paris a deschis o anchetă preliminară după percheziţiile care au avut loc într-un abator englez şi o fabrică de procesare a cărnii din Ţara Galilor, autorizate să sacrifice cabaline. Asistăm la un ping-pong „perfid” al aserţiunilor şi tot scandalul trebuia pus în cârca României, „suspectul de serviciu”. Ancheta preliminară dispusă de TGI vizează frauda şi este încredinţată Serviciului naţional de anchetă din cadrul Direcţiei Generale de Represiune a Fraudelor. Agenţia de Securitate Sanitară (FSA) din Marea Britanie a suspendat deja activitatea celor două societăţi, britanică şi galeză, potrivit unui comunicat de agenţie de ştiri. Scandalul actual este, până la urmă, o chestiune de fraudă economică şi deocamdată nu există nici o dovadă clară că din România s-a exportat carne de cal „greşit” etichetată. Aşa că frauda s-a produs „undeva dincolo de graniţele ţării noastre”, cum se apără, cât de cât inspirat, de această dată, ministrul Daniel Constantin. Şi s-ar putea să se fi produs chiar în Marea Britanie, unde dragostea faţă de cai este, aşa cum suntem asiguraţi, una deosebită. Aşa cum este şi cea faţă de iepuri, încă din anii 1960.