Urmărit internaţional de peste un an, Bogdan Berneanu s-a predat

0
286

Fostul jurnalist craiovean Bogdan Berneanu (Şerban) s-a predat, luni, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Condamnat definitiv în dosarul „jurnaliştilor TVA” la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare pentru rambursări ilegale de TVA, Berneanu dispăruse la momentul pronunţării hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind urmărit la nivel naţional şi internaţional de mai bine de un an. Acum a ajuns după gratii, unde ar putea să stea mai mult de 4 ani, întrucât este judecat în prezent într-un alt dosar, pentru vătămare corporală gravă.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că Orlando Bogdan Şerban, fost Berneanu, persoană urmărită la nivel internaţional încă din noiembrie 2013, s-a predat luni, 12 ianuarie a.c., la sediul IPJ Dolj. Bogdan Berneanu a fost condamnat, printr-o hotărâre rămasă definitivă pe 1 octombrie 2013, la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni economice. Ce a făcut în această perioadă de un an şi trei luni, în care se presupune că era căutat de poliţişti, rămâne un mister, reprezentanţii IPJ Dolj precizând că bărbatul nu a vrut să spună unde a stat ascuns şi ce a făcut. Acesta urmează să fie transferat din arestul IPJ Dolj în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Numai că s-ar putea să stea acolo mult mai mult, întrucât este judecat în prezent într-un alt dosar, vizând comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă, aflat pe rolul Judecătoriei Craiova.

Reamintim că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, pe 1 octombrie 2013, ca nefondate, recursurile declarate de jurnaliştii craioveni Bogdan Berneanu şi Constantin Tibi Pătru, dar şi de ceilalţi trei inculpaţi din dosarul rambursării ilegale de TVA în valoare de peste 550.000 lei pentru care au fost trimişi în judecată în anul 2006 de procurorii DIICOT. Astfel, cei cinci inculpaţi au rămas cu pedepsele primite pe 30 noiembrie 2012 la Curtea de Apel Craiova: Bogdan Berneanu şi Constantin Tibi Pătru – câte 4 ani de închisoare cu executare, în timp ce Mihai Gavrilă, Simona Mladin şi Vergica Diaconu – câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

 Bogdan Berneanu, Constantin Tibi Pătru, Mihai Gavrilă, Simona Mladin şi Vergica Diaconu au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în aprilie 2006, fiind acuzaţi de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Procurorii au reţinut în sarcina lor faptul că, în cursul anului 2004, Pătru şi Berneanu s-au înţeles să încheie o tranzacţie fictivă între firmele SC OLTIB ULTRA SRL Craiova şi SC MEDIA GRUP GAZETA SRL, tranzacţie ce viza achiziţionarea unor utilaje tipografice care nu s-au aflat niciodată în patrimoniul SC OLTIB.

Potrivit anchetatorilor, obiectivul acestei înţelegeri ar fi fost obţinerea unei rambursări ilegale de TVA de la DGFP Dolj. Tranzacţionarea presupuselor utilaje, evaluate la 3,5 de milioane de lei, s-a făcut în iunie 2004, prin intermediul celorlalţi trei inculpaţi din dosar. În august 2004, SC MEDIA GRUP GAZETA SRL a solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj o rambursare ilegală de TVA de aproximativ 550.000 de lei, bani care au ajuns la Berneanu şi Pătru, după cum au stabilit procurorii DIICOT.