Trei cazuri de HIV depistate în Dolj

0
331

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat că trei cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor care s-au făcut pe parcursul lunii decembrie a anului trecut în mai multe laboratoare din judeţ. Între acestea şi o persoană care intenţiona să doneze sânge însă a fost diagnosticată la timp ca purtătoare a virusului HIV.

În luna decembrie a anului trecut, în județul Dolj, au fost efectuate 2.459 de testări, trei dintre acestea fiind pozitive. Dacă unul din cazuri a fost descoperit la o persoană care dorea să doneze sânge, celelalte două au fost diagnosticate în urma unor testări ocazionale (în scop diagnostic sau în urma unor expuneri accidentale). În octombrie 2014, opt cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor. În acea perioadă DSP declanşase o anchetă epidemiologică la Segarcea după ce au apărut informaţii conform cărora un tânăr, purtător al virusului HIV, ar fi infectat mai multe persoane. Moartea celui infectat a creat panică în rândul localnicilor, după ce au aflat că era pozitiv cu virusul HIV.

Tinerii, cei mai expuşi infectării cu HIV

Anul trecut, cele mai multe cazuri de infectare cu HIV s-au înregistrat la categoria de vârstă 25-29 de ani, mai ales la tineri din mediul urban. Din păcate, nouă bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. De altfel, în ultimii 25 de ani, 419 doljeni au decedat din cauza SIDA, iar 288 de persoane se află sub tratament.

Potrivit medicilor, testarea se face în orice laborator, fie el privat sau de stat. Testul este însă gratuit doar pentru femeile însărcinate, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii. În funcţie de tipul testului, rezultatul se poate da pe loc sau este nevoie de 3-5 testări pe o perioadă mai îndelungată. În România, conform Centrului Român HIV/SIDA, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, pacienţii rămaşi în viaţă fiind în număr de 11.189. În prezent, se află în evidenţe ca pacienţi cu HIV şi SIDA 9.475 de persoane.

Lipsa de informaţii rămâne o problemă

Dincolo de toate, o problemă rămâne lipsa de informaţii cu privire la ce înseamnă virusul HIV şi SIDA. 30.8% din respondenții cercetării „Sub Lupă” cred că toți copiii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi, iar 20% din respondenți, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecția cu HIV.

Totodată, 69,8% din respondenți asociază persoanelor seropozitive cuvinte aparţinând registrului negativ („frustrate”, „labile”, „nefericite”, „depresive”, „izolate”, „stare de sănătate instabilă și contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”). 24.2% din respondenți nu s-ar simți confortabil să îmbrățișeze o persoană seropozitivă. În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecție cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12.603.

Peste trei milioane de vieţi salvate

Progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2013, la nivel global, s-au înregistrat 1,5 milioane de decese cauzate de SIDA. Dar numărul de victime provocate de SIDA a scăzut net în  întreaga lume, fiind cu 11,8% mai mic decât în anul precedent. Este cea mai puternică scădere de la vârful epidemiei în 2005. În timp ce numărul deceselor legate de SIDA a scăzut constant cu 100.000 pe an începând din 2005, în 2013 scăderea a fost de 200.000. Numărul deceselor legate de SIDA a scăzut cu 35% de la vârful înregistrat în 2005. De asemenea, numărul cazurilor noi de infestare cu HIV a scăzut de la 2,2 milioane în 2012, la 2,1 milioane în 2013. Cazurile noi de contaminare la copii s-au diminuat de asemenea, de la 270.000 la 240.000. Din 2005, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire s-a redus în total cu 27,6% în întreaga lume.