USL a decis: Prezidenţialele, în luna noiembrie, iar referendumul pentru revizuirea Constituţiei odată cu europarlamentarele

0
80

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu alegerile europarlamentare, a anunţat, ieri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei USL, într-o conferinţă de presă comună cu liderul PSD, premierul Victor Ponta. „Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai”, a spus Antonescu. Acelaşi lucru îl declarase, înaintea şedinţei USL, şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, care a subliniat că, cel mai probabil, referendumul s-ar putea derula pe parcursul a două zile. PDL a anunţat imediat că respinge categoric decizia USL. „Decizia de a comasa alegerile europarlamentare cu revizuirea Constituţiei arată că primul-ministru şi preşedintele Senatului, Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu au nici cea mai mică consideraţie nici pentru alegerile europarlamentare, nici pentru Constituţie. Amestecarea celor două teme doar de dragul de a obţine nominalizarea la Preşedinţie de către Crin Antonescu arată nu numai frica acestuia de a-şi pierde candidatura, ci şi caracterul practic fără nici un fel de consideraţie faţă de interesele românilor. Nu putem accepta şi respingem categoric această comasare”, a declarat prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cătălin Predoiu ieri, într-o conferinţă de presă la finalul BPN al partidului.

Cât priveşte celelalte alegeri, prezidenţiale, Antonescu a precizat că USL a decis, tot ieri, organizarea lor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte, ceea ce înseamnă că acestea vor avea loc pe 2 sau 9 noiembrie. Antonescu a explicat că decizia a fost luată pentru ca tranziţia de mandat la instituţia prezidenţială să se poată face imediat după expirarea mandatului în curs. Duminică seară, în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, Victor Ponta declarase că alegerile prezidenţiale din acest an ar urma să fie organizate „undeva în luna noiembrie”, astfel încât noul preşedinte să îşi poată începe activitatea imediat după 21 decembrie, când expiră mandatul lui Traian Băsescu. Şi tot legat de alegerile prezidenţiale şi ţinând cont de discuţiile tensionate care au avut loc în ultima perioadă, liderii USL au stabilit la întâlnirea de ieri modificarea protocolului Uniunii astfel încât numele candidatul la alegerile prezidenţiale, respectiv Crin Antonescu, să fie precizat „foarte clar”. „Am discutat despre relansarea activităţii politice a USL. În ceea ce priveşte protocolul de colaborare, în speranţa noastră uşor naivă de a mai opri discuţiile din media, precizăm că în baza hotărârii Congreselor, candidatul nostru la prezidenţiale este Crin Antonescu, iar candidatul la funcţia de prim-ministru nu îl mai trecem, pentru că funcţia este deja deţinută de reprezentantul PSD”, a spus liderul PSD, Victor Ponta. El a adăugat că şi la nivel parlamentar se doreşte o mai bună colaborare între partidele care formează Uniunea Social Liberală, protocolul de colaborare fiind modificat astfel încât atât liderii grupurilor parlamentare PSD-UNPR, PNL şi PC, cât şi membrii USL din conducerea celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni săptămânal, pentru a stabili o poziţie comună cu privire la proiectele aflate în proces legislativ. Ponta a precizat că în situaţia în care, la nivelul grupurilor parlamentare, nu se poate ajunge la un consens, o decizie va fi luată la nivel politic, de conducerea USL. Liderii USL s-au întâlnit şi duminică seara, în cadru informal, ocazie cu care au discutat tot despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru Mediafax, surse din Uniune. După această întâlnire, Victor Ponta a afirmat în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, că este convins că membrii Uniunii vor rămâne împreună pentru a-şi atinge obiectivul fundamental, respectiv înlăturarea regimului Băsescu. „Astăzi, informal, a fost necesar să ne întâlnim după Anul Nou şi să spunem încă o dată: dom’ne, cine e duşmanul? PNL pentru PSD sau invers ori regimul Băsescu? Şi aici toţi am spus acelaşi lucru: oamenii ne-au votat ca să-i scăpăm de acest regim şi să schimbă ţara în bine”, a spus Ponta.