Prefectul de Dolj, fan al noii Legi a Sănătăţii

3
388

Criticat în mai multe rânduri de medici şi de specialiştii din domeniul sanitar, proiectul pentru noua Lege a Sănătăţii şi-a găsit un aliat în prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. În cadrul unei conferinţe organizate la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, reprezentantul Guvernului în teritoriu a susţinut că adoptarea unei noi legislaţii este foarte importantă pentru reformarea şi revigorarea sistemului sanitar.

Proiectul de act normativ care a pus pe jar în ultimele săptămâni toată comunitatea medicală a fost dezbătut, ieri, la Direcţia de Sănătate Publică, printre invitaţi numărându-se şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. Departe de a avea o atitudine critică faţă noua Lege a Sănătăţii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a preferat să puncteze doar aspectele pozitive. Mai mult decât atât, acesta a susţinut că, dacă va fi adoptată, noua lege nu va răsturna actualul sistem sanitar, ci doar va aduce modificări doar acolo unde acestea se impun.

„Noua lege care a fost înaintată spre dezbatere publică nu va fi o lege care să schimbe sistemul de sănătate din România. În primul rând, vreau să spun că SMURD-ul nu va fi desfiinţat. Orice ambulanţă de tip B din cadrul SMURD este deservită de 12 pompieri, ori nu cred că serviciul acesta va fi privatizat. De asemenea, această lege va interveni pe segmentele care sunt deficitare în momentul de faţă, nu vine să distrugă ceea ce este bun. Trebuie să ţinem cont că proiectul de lege este în dezbatere publică şi, cel mai probabil, se va prelungi dincolo de 28 ianuarie”, a declarat Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj.

„Nu va plăti nimeni pentru intervenţiile de urgenţă”

În opinia prefectului, noua Lege a Sănătăţii ar trebui să rezolve până şi problemele cele mai stringente ale sistemului sanitar, pornind de la salariile medicilor şi până la lipsurile cu care se confruntă unităţile medicale. „Ne dorim să ajungem la momentul în care să nu mai fie nevoit nimeni să cumpere mănuşi sterile, leucoplast, pansamente sau medicamente. În multe din spitalele doljene cheltuielile de personal ajung la 80-90% din bugetul total, ori în condiţiile acestea nu se poate ca actul medical să fie corespunzător. Tot ceea ce înseamnă sistem de urgenţă rămâne gratuit în continuare. Nu va plăti nimeni pentru intervenţiile de urgenţă. Şi la medici se va face o diferenţiere la salarii, în funcţie de performanţă”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

De altfel, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dr. Bebe Martin, a insistat tot pe aspectul financiar, mai exact pe modul în care noua lege ar putea reglementa gestionarea şi administrarea fondurilor din Sănătate. „O să încercăm să gestionăm mai bine aceste fonduri. Trebuie să găsim nişte soluţii pentru ca banii din Sănătate să fie foarte bine utilizaţi, atât la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, cât şi a unităţilor sanitare care îi folosesc”, a punctat dr. Bebe Martin.

Încă patru centre de permanenţă în Dolj

Tot cu ocazia întâlnirii de ieri, autorităţile publice au recunoscut că situaţia financiară a spitalelor din judeţ nu este tocmai una îmbucurătoare. Lipsa banilor îşi spune cuvântul şi o eventuală reclasificare ar aduce cu siguranţă o retrogradare a unităţilor sanitare din Dolj. În toată ţara însă această reanalizare a categoriilor de performanţă a fost amânată până la 31 decembrie a.c. Cert este că deocamdată nu există bani suficienţi pentru a investi în spitale, ci, ca de obicei, doar promisiuni pentru remedierea deficienţelor.

O veste bună este, în schimb, aceea că în lunile următoare vor mai fi înfiinţate încă patru centre medicale de permanenţă, trei dintre acestea la Craiova şi unul la Gherceşti. Acestea vor mai degreva din aglomeraţia existentă în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean şi a camerelor de gardă din celelalte unităţi sanitare.

 

3 COMENTARII

  1. Evident! Horticultura este ruda de la ţară a medicinii! Se ştie, unul – două pahare de zaibăr sunt medicament! Numai că (pro)fanul a rămas fără obiect, băsescu luându-şi jucăria, dar fără să şi plece. De la Cotroceni!

  2. Asta este tara HOTILOR,acesti nenorociti vor ca cetatenii acestei tari sa plateasca CASS si pe chirie. Daca baba Floarea are si ea o camaruta si o inchiriaza PENTRU A NU MURI DE FOAME, pe langa impozitul de 16% acum trebuie sa plateasca si CASS. Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! La PUSCARIE CU VOI.

Comments are closed.