Nedelescu, delegat să pregătească noua societate de termoficare

0
624

Concomitent cu plecarea lui Marcel Tănăsescu de la RAT Craiova și înlocuirea lui cu Sorin Manda, s-au petrecut schimbări și la SC Termo. Lorena Nicolăiță, administratorul special, și-a depus demisia și a fost înlocuită, la propunerea primarului Mihail Genoiu, cu Gheorghe Nedelescu, fost viceprimar al Craiovei și fost director al CEO. Autoritățile spun că Nedelescu este persoana potrivită pentru a gestiona situația specială a societății de termoficare a cărei insolvență expiră în luna martie și căreia urmează să-i fie declarat falimentul. Fostul viceprimar al Craiovei va trebui să facă trecerea de la o nouă societate de termoficare, care va fi creată prin asocierea cu CET 2 Craiova.  

Schimbarea administratorului special al SC Termo Craiova a avut loc miercuri, într-o ședință extraordinară a CLM Craiova. Consilierii din opoziție nu au pierdut ocazia de a scoate în evidență situația dificilă în care se află societatea de termoficare, reproșând autorităților că nu iau în calcul acest lucru. Primul care a cerut un raport de activitate din partea fostului administrator a fost consilierul ALDE, Dumitru Mănescu. „Aș fi vrut ca, în momentul demisiei, să fi dat un raport asupra activității depuse a situației în care se află această regie cu probleme ca să știm și noi ce a făcut dânsa până acum. Să primim un raport de activitate al fostului director și al regiei care se află în faliment, este simplu”, a spus acesta.

Liberalii au cerut raport din partea Siomax

Un raport de activitate, dar de această dată din partea adiministratorului judiciar, firma Siomax, a solicitat și consilierul PNL, Marian Vasile. Acesta a reamintit că SC Termo este o societate care se află de trei ani în insolvență și care mai are câteva luni până când i se va declara falimentul. „Ar fi trebuit să discutăm despre situația critică în care se află, pentru că riscăm ca, din martie, craiovenii să nu mai aibă apă caldă. Știți cu toții că instanța ne-a dat doi ani, s-a prelungit cu încă un an care expiră la anul. Avem un administrator, Siomax, care a încasat 25.000 de euro pe lună ca să facă un plan de reorganizare, iar acel plan a fost refuzat de instanță, în contextul în care altor societăți din țară le-a fost aprobat. Nu fac politică, am înțeles că doamna de la Siomax a fost președintă pe la Gorj, s-ar putea să mă înșel, dar s-au învârtit niște sume colosale din banii craiovenilor”, a atras atenția Vasile.

Asigurări că locatarii nu vor avea de suferit

Consilierul PNL i-a solicitat noului administrator special, Gheorghe Nedelescu, să pună la dispoziția consilierilor un raport cu toate măsurile luate până acum de Siomax pentru a redresa societatea. „Vreau de la domnul Nedelescu, pe care îl știu demult, ca, în cel mai scurt timp, să ne prezinte situația pe care evită toată conducerea PSD să ne-o prezinte. Să ne spună ce a făcut acest administrator Siomax ca să redreseze compania, cum a diminuat datoriile și cât a încasat de la craioveni, aproape trei ani. Este obligatoriu să ne aduceți la cunoștință. Ceilalți administratori și directori și toată conducerea PSD a Craiovei a refuzat acest lucru”, a insistat Marian Vasile. În numele transparenței, și colegul său de partid, Doru Câplea, a cerut, de asemenea, un raport cu situația reală de la SC Termo, pentru a se cunoaște datoriile de acolo. „Există riscul ca și craiovenii să aibă de suferit ca urmare a acestor schimbări de cadre? Vrem să primim asigurări că nici craiovenii nu vor avea de suferit”, a cerut liberalul.

Rezultatul în alegeri, invocat pentru schimbările directorilor

Marinel Florescu a dat vina pentru schimbările din fruntea regiilor craiovene pe rezultatul prost la alegerile prezidențiale. „Se pare că pierderea alegerilor în Craiova și în județul Dolj de către PSD a produs o adevărată degringoladă în acest partid. Și adevărul este că, în cei 7 ani, din 2012, toate serviciile publice din Craiova au coborât ca nivel, ajungând ca, în acest moment, să fie la pământ”, a spus Florescu. La rândul său, liberalul Dan Diaconu a solicitat ca directorii care vor fi numiți, de acum încolo, în fruntea serviciilor publice subordonate municipalității să își prezinte CV-urile în CLM Craiova. „Am solicitat, de nenumărate ori, ca orice director numit în funcții publice să își depună CV-ul în consiliu local, pentru că, până la urmă, ei sunt numiți de CL. Nu s-a întâmplat acest lucru niciodată”, este de părere acesta.

Nicolăiță nu s-ar fi ținut de graficul de plăți către CEO

Primarul Mihail Genoiu le-a explicat consilierilor opoziției că schimbarea administratorului Nicolăiță nu s-a produs din rațiuni politice, ci la propunerea sa, deoarece a constatat că nu a efectuat niște plăți către Complexul Energetic Oltenia, deși existau bani în conturi. „Solicitarea de demisie nu este făcută de nimeni, nu este făcută de Olguța Vasilescu, nu este făcută pe facebook, nu are nici o legătură cu alegerile de care vorbiți și cu toate altele, ci este cerută de mine. În cursul zilei de luni, eu am primit un telefon de la Complexul Energetic Oltenia în care m-au amenințat că vor sista furnizarea de agent termic deoarece nu s-au ținut de graficul de plăți. Și am constatat că o plată care era făcută și era în contul de la BCR al termoficării, dar nu se făcuse către CEO. Deci banii existau în cont și acesta este motivul pentru care i-am solicitat administratorului de acolo să își dea demisia. Trebuia să se țină de graficul de plăți pe care îl avea făcut împreună cu lichidatorul și creditorul principal, CEO”, a menționat primarul Craiovei.

Gheorghe Nedelescu va ajuta la crearea noii societăți

Și numirea lui Gheorghe Nedelescu îi aparține tot primarului Mihail Genoiu, acesta declarându-se convins de experiența și CV-ul acestuia. „În baza demisiei depuse de administratorul special, i-am cerut domnului Gheorghe Nedelescu să preia conducererea acestei companii, pentru că acolo lucrurile sunt mult mai ample. În dânsul eu îmi pun bazele transformării noii societăți care poate să fie un mare viitor. Este pentru prima dată în țară când o societate de termoficare pe cărbune se va transformă într-o societate de termoficare pe cogenerare”, a mai spus Mihail Genoiu, care a anunțat, totodată, că demersurile pentru crearea unei noii societăți, rezultate prin asocierea cu CET 2 Craiova, sunt foarte avansate în acest moment. Gheorghe Nedelescu deține o vastă experiență în administrație. Pe lângă poziția de consilier municipal, pe care o ocupa în acest moment, a mai îndeplinit funcția de viceprimar, ales în primul mandat al lui Antonie Solomon, administrator public al orașului și, apoi, pentru o perioadă, director al Complexului Energetic Oltenia.