Winterland: Târg de Crăciun şi fapte bune pentru Maria!

0
599

În holul central al Universităţii din Craiova este, zilele acestea, atmosferă de sărbătoare: o nouă ediţie, a VIII-a, a Târgului de Crăciun Winterland s-a deschis aici, aşteptându-şi vizitatorii pentru a achiziţiona măcar una din inspiratele decoraţiuni de iarnă realizate cu drag şi cu pricepere de studenţi de la Facultatea de Horticultură şi a face, totodată, o faptă bună. În prag de Crăciun, exponatele aduc bucurie nu numai cui le cumpără ori le oferă cadou, ci mai ales Mariei, o fetiţă de nici 4 ani, cu ochi albaştri şi părul blond. Şi asta pentru că toate fondurile strânse vor ajunge la ea, pentru a-şi putea trata boala cruntă de care suferă: leucemie acută limfoblastică. Târgul Winterland rămâne deschis până vineri, 14 decembrie 2018, când organizatorii speră ca toate decoraţiunile să fie vândute, iar suma rezultată să fie una cât mai mare.

Dacă nu ştii „isprăvile” din anii trecuţi ale studenţilor de la Facultatea de Horticultură participanţi la Winterland, nu zici că pot fi în stare de asemenea efort şi mobilizare pentru o cauză, de atâta imaginaţie şi creativitate în realizarea decoraţiunilor de sezon. De la an la an se întrec însă pe ei înşişi, iar de această dată ce le-a ieşit din mâini poate concura orice artist handmade sau marfa oricărui magazin de profil!

„Ca de obicei, în primele două luni ale semestrului am ieşit pe teren şi am adunat materiale. Încercăm să păstrăm tradiţia şi să folosim cât se poate de mult conuri, fructe uscate, ramuri, scoarţă de copac. Am avut şi studenţi implicaţi noi, iar ei au venit cu alte idei. Şi mă bucur, pentru că, astfel, anul acesta au adus la târg exponate total diferite de cele de la ediţiile precedente – coroniţe cu poveste, în care au transpus iernile copilăriei ori diferite decoraţiuni, pentru toate gusturile”, a precizat lector univ. dr. Manuela Manda, de la Facultatea de Horticultură din Craiova. Pregătirile pentru Winterland au avut loc în serele didactice de la Grădina Botanică şi au implicat aproximativ 30 de studenţi.

Întreaga sumă strânsă din vânzarea decoraţiunilor va fi donată unei copile de nici 4 ani, care suferă de leucemie acută limfoblastică. Internată la secţia Oncologie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, Maria are nevoie de ajutor pentru a-şi continua tratamentul de pregătire dinaintea administrării citostaticilor. 20.000 de euro îi sunt necesari… Medicamentele pe care doctorul i le-a recomandat nu se găsesc în România şi nici nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar părinţii sunt nevoiţi să le cumpere din străinătate. O puteţi ajuta pe Maria şi donând bani în contul RO42BRDE170SV57775521700, deschis la BRD, pe numele mamei, Guriţă Maria Loredana.

„Este imposibil să ştim dinainte ce sumă vom obţine din vânzarea decoraţiunilor. Târgul Winterland durează doar patru zile şi nu putem şti dacă vom vinde tot. Noi sperăm… Anul trecut, spre exemplu, am strâns o sumă foarte mare, 12.000 lei, dar acum doi ani am obţinut 4.700 lei, deşi nu am avut mai puţine exponate”, a mai spus lector univ. dr. Manuela Manda.

Gestul studenţilor de la Facultatea de Horticultură este apreciat şi susţinut şi de conducerea Universităţii din Craiova, care nu numai că îi dă exemplu pe tinerii implicaţi, ci vrea ca pe viitor să încurajeze cât poate de mult voluntariatul. „A devenit deja o tradiţie ca, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Universitatea din Craiova să se desfăşoare evenimente de acest gen. Încercăm să îi susţinem pe studenţii noştri în asemenea acţiuni de voluntariat. Avem în plan ca, anul viitor, să aprobăm un regulament prin care studenţilor li se pot acorda extra-credite în foile matricole pentru asemenea acţiuni de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

***

Atmosferă de sărbătoare şi acţiuni cu caracter caritabil fac, până pe 14 decembrie 2018, în holul central, şi studenţi de la alte facultăţi. Departamentul de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe organizează strângere de fonduri şi produse care vor fi donate spitalelor din Craiova cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii derulează proiectul „Poveşti de 10 x 10” – colectă de hăinuţe, jucării, rechizite, alimente neperisabile şi donare de bani pentru copii şi tineri din familii defavorizate din judeţul Dolj. Tot la Universitatea din Craiova, dar în Aula „Mihai I al României”, pe 18 decembrie va avea loc un concert de colinde susţinut de studenţi de la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere.

 

Concert de colinde

În Aula „Mihai I al României” a Universităţii din Craiova va avea loc marţi, 18 decembrie 2018, ora 13.30, un concert de colinde susţinut de studenţii de la Departamentul de Arte (domeniul de studii Muzică) din cadrul Facultăţii de Litere. Aceştia au ales colinde de Tiberiu Brediceanu şi din cultura nord-americană, precum şi lucrări din repertoriul clasic al virtuozităţii vocale şi instrumentale. Participă clasa lied-oratoriu / canto operetă-musical a conf. univ. dr. Elmira Sebat, clasele de canto ale prof. asoc. Renata Vari, prof. asoc. Noemi Modra, lect. univ. dr. Ioan Cherata, prof. asoc. Adriana Dumitriu, prof. asoc. Adrian Zamfir, clasa de pian a prof. asoc. Ivona Stănculeasa. Solişti vocali: Cristiana Ardeleanu, Andreea Bălan, Carmen Budulan, Silvia Ceche (şi chitară), Petrişor Efrem, Eleni Kiousi, Bogdan Mihuţi, Andreea Marinescu, Andreea Negrescu, Melania Novac, Bogdan Olaru, Andrada Răducan, Ufuk Say, Liviu Stănescu, Andreea Stoica, Patrik Şain, Rebecca Şerban, Adriana Treanţă, Florian Ţugui, Ştefan Vancea (şi chitară). Instrumente: Jelena Ivaskovic (pian), Samuel Guiu (pian), Maria-Alexandra Andronache (vioară), prof. asoc. Raluca Voinea (pian).

 

Pe urmele lui Moş Crăciun, cu studenţii de la Geografie

În perioada 11-14 decembrie 2018, Departamentul de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe din Craiova organizează strângere de fonduri şi produse care vor fi donate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Evenimentul include expoziţia de artă fotografică „Hoinar prin ţara mea” (organizată în holul central al Universităţii), precum şi un atelier handmade şi o expoziţie cu vânzare a decoraţiunilor de Crăciun realizate de studenţi. Fondurile strânse vor fi folosite pentru achiziţionarea unor echipamente necesare Clinicii Pediatrie a Spitalului Municipal Filantropia. De asemenea, în această perioadă are loc şi campania „ShoeBox”, destinată copiilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”. Cutiile de cadouri pot conţine dulciuri (ciocolată, biscuiţi, napolitane etc.), dar nu produse perisabile; articole şcolare (caiete, creioane colorate, ghiozdan, penar etc.); jucării; produse de igienă personală (perie şi pastă de dinţi, săpun, şampon, gel de duş); articole de îmbrăcăminte (fular, căciulă, ciorapi groşi, mănuşi sau orice articol de îmbrăcăminte, nou sau purtat, dar care să nu fie rupt, pătat sau deteriorat); orice alt cadou de care ştiţi că s-ar bucura copiii.

 

Ajutor pentru 10 familii greu încercate din Dolj

Zilele acestea, în holul central al Universităţii din Craiova îi găsiţi şi pe studenţii implicaţi în proiectul „Poveşti de 10 x 10”, iniţiat de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră. Acesta urmăreşte sprijinirea, în prag de sărbători, a 10 familii greu încercate din judeţul Dolj, în special a copiilor şi tinerilor. „Îi aşteptăm pe craioveni cu hăinuţe, jucării, rechizite, alimente neperisabile etc., până 14 decembrie 2018, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 17.00, în holul central al Universităţii, ca şi la căminul nr. 6 din Calea Bucureşti (etaj 1, sala 100), unde se află sediul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră”, a precizat Eliza Filip, studentă în anul al II-lea şi membră a Asociaţiei Studenţilor din Facultatea de Litere, organizaţie implicată în derularea proiectului.