Proiect de peste 630.000 de euro, implementat de Mișcarea Română pentru Calitate

0
844

Un alt proiect de succes a fost încheiat, ieri, de către Mișcarea Română pentru Calitate (MRC), una dintre ONG-urile cu experiență îndelungată de peste 20 de ani și foarte activă în viața comunității din Craiova. De această dată, inițiativa comună – proiectul a fost implementat alături de un partener din Bulgaria – s-a axat pe agricultura bio.

MRC și-a mai trecut pe listă încă un proiect cu fonduri europene, desfășurat în parteneriat, care și-a atins scopurile propuse încă de la bun început. De această dată este vorba de un proiect transfrontalier, derultat alături de comunitatea din Pleven, Bulgaria, prin National Center for Information Service (NCIS). Proiectul se intitulează „Cross Border virtual incubator for promoting employment on bio agriculture, bio products, processing and connected services” și este cofinanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului  INTERREG V-A România – Bulgaria. Managerul de proiect, Maria Magdalena Poenaru, a precizat, ieri, că a fost implementat timp de 20 de luni, între aprilie 2017 și decembrie 2018, iar contribuția UE a fost de 631.436 de euro. „Activitățile  finanțate au fost msi multe, și anume crearea unui incubator virtual BIOVIRTINC;  desfășurarea de activități care includ informații, traininguri și consultanță pentru  certificarea producătorilor și produselor bio, precum și instrumente de afaceri și  mobilitate, adaptate la nevoile specifice ale solicitanților de locuri de muncă și ale antreprenorilor care se dezvoltă în procesul de incluziune pe piața muncii”, a precizat Maria Magdalena Poenaru.

Platforma BIOVIRTINC, utilă pentru tranzacțiile cu terenuri agricole

Prin intermediul acestui proiect, au fost realizate trei materiale informative în domeniul agriculturii ecologice, care au fost prezentate în 12 sesiuni informative care s-au desfășurat atât în România (Craiova și Calafat), cât și în Bulgaria (Nikopol și Pleven). De asemenea, a fost creat și un film documentar care prezintă povești de succes în agricultură din Dolj și altul pentru Pleven. Al treilea instrument creat este și platforma BIOVIRTINC, despre care coordonatori proiectului spun că are deja 5.000 de vizualizări. „Această platformă poate fi folosită de persoanele care caută un loc de muncă și chiar de către angajatori, dar și de cei care dețin terenuri agricole și potențiali investitori. Până acum, au fost zece proprietari de terenuri care și-au postat anunțurile pe platformă”, a mai spus Maria Magdalena Poenaru.

Pași spre agricultura bio

Proiectul s-a axat pe certificarea produselor bio din agricultură. Potrivit coordonatorilor, pentru a-și atinge acest scop, sau fost instruite 60 de persoane, fermieri, dar și șomeri din mediul rural, cum trebuie să procedeze pentru a face pasul de la agricultura convențională la agricultura bio: ce echipamente și produse să folosească. Alte 80 de persoane au urmat un curs de antreprenoriat, mergând și într-o vizită la o fermă agricolă care se axează pe obținerea de produse bio. Mai mult,100 de fermieri au beneficiat de analize de sol, 300 de număr, care au fost făcute pentru a se stabili dacă produsele lor se încadrează în certificarea bio. Zonele de prevalare a acestor probe au fost atât de la Pleven, cât și din județul Dolj: Bradesti, Ghercești, Poiana Mare, Șimnic, Mischii, Moțăței, Radovan, Țuglui. Testele au fost făcute la cereale, floarea-soarelui, fânețe, legume în câmp, legume în solar, arbuști fructiferi, stabilindu-li-se proprietățile solului – pH, humus, conductivitate electrică – și nivelul de contaminare – pesticide organoclorurate, organofosforice, produse petroliere, metale grele. Laboratorul subcontractat de noi a fost WESSLING ROMANIA – acreditat RENAR”, a precizat Loredana Gruia, director de cercetare pe produse bio în cadrul MRC.