„Clasicul Literar Bulgar – cunoaştere pentru toţi. Arhive necunoscute în context cultural”

0
319

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, prin Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa, alături de Lectoratul Bulgar din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Craiova, organizează astăzi, începând cu ora 12.00,  manifestarea „Clasicul Literar Bulgar – cunoaştere pentru toţi. Arhive necunoscute în context cultural”.

Datând de la sfârşitul secolului al XIV-lea, migraţia intelectualităţii bulgare creştine către nordul Dunării a reprezentat o constantă a perioadei premoderne. Tendinţa s-a amplificat în permanenţă până târziu în secolul al XIX-lea, atunci când Principatul Bulgariei îşi câştiga statutul de autonomie. Intelectuali de marcă ai culturii bulgare au găsit în România un teren prielnic atât pentru consolidarea tradiţiilor şi  obiceiurilor populare, dar şi pentru organizarea luptei de emancipare.

Scopul manifestării constă atât în promovarea accesibilităţii şi a tradiţiilor de comunicare literară între popoarele român şi bulgar dar şi în propunerea de noi criterii şi obiective în măsură să întărească legăturile culturale şi ştiinţifice pe ambele maluri ale Dunării.

Invitaţi: dr. doc. Elka Traikova, Directoru al Institutului de Literatură din cadrul Academiei de Știinţe din Bulgaria; prof. dr. Rumiana Damianova, preşedinte al Senatului Universităţii şi Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria; dr. doc. Alexander Iordanov, preşedinte al Consiliului General al Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria; prof. dr. Dimitrinka Dimitrova, lector în cadrul Lectoratului de limbă bulgară al Universităţii din Craiova; prof. dr. Daniela Andrei. Participă: studenţi ai Universităţii din Craiova; elevii clasei a IX-a de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, coordonaţi de profesorii Ileana Trincă şi Monica Bunta.

  Evenimentul se va desfăşura la Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj Vratsa, situat în Municipiul Craiova, str. Jieţului, nr. 21.

***

Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa a fost inaugurat în 3 august 2016 şi funcţionează în cadrul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman. Rezultat în urma implementării unui proiect european finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa are ca obiective principale: crearea unei baze de date prin digitizarea tuturor documentelor, hărţilor, cărţilor şi materialelor rare aflate în patrimoniul bibliotecii şi al muzeelor din Craiova, la care se adaugă fondurile partenerilor din Vratsa, dar şi crearea premiselor propice dezvoltării oportunităţilor de afaceri comune, a parteneriatelor publice la toate nivelurile, dar şi a schimburilor sociale şi culturale între comunităţile din Dolj şi Vratsa. Valoarea totală a proiectului a depăşit suma de 3 milioane de euro.

Birou Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”