Universitatea Craiova se califică în sferturile Cupei României

0
144

Dacia Unirea Brăila – Universitatea Craiova 0-2

Au marcat: Surugiu 7, R. Petre 90+2.

Stadion: „Gloria”, Buzău, spectatori: 1000.

Dacia Unirea Brăila: Olaru 5 – Niţă 7, L. Ivan 7, Ghiocel 7, Stănciulescu 6 – Roşu 5 (71 Necoară), Petean 6, Adăscăliţei 5 (86 Roşoagă), Neagu 6 – Puşcaşu 6, Enciu 6 (81 Iosofache).  Antrenor: Alin Pânzaru.

Universitatea: Calancea 7 – Briceag 5, Kay 6, Kelic 5, Vătăjelu 5 – Mateiu 6 – Surugiu 6, Gustavo 7 (86 Acka), Bancu 6, Nuno Rocha 5 (68 R. Petre) 7 – A. Ivan 7 (81 Markovic). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Arbitru: L. Rusandu 7.

La 23 de ani de la finala Cupei României de pe „23 August”, Dacia Unirea Brăila şi Universitatea Craiova s-au reîntâlnit în optimile aceleiaşi competiţii. În 1993, totul s-a decis pe final, oltenii câştigând prin golurile lui Craioveanu şi Vasc, dar neputând sărbători, din cauza accidentării grave a căpitanului Emil Săndoi. Avea să fie ultimul trofeu câştigat de olteni, dar pentru brăileni au urmat vremuri mult mai grele, în care s-au zbătut în ligile inferioare, unde se află şi acum. Ca şi acum 23 de ani, Universitatea are în faţă tot iniţialele CS, dar pe teren nu se mai află Craioveanu, Stângă, Papură, Gane sau Săndoi, ci Kelic, Kay sau Briceag, care nici la echipa a doua n-ar fi prins loc în 1993. În acelaşi timp, Brăila nu se mai află în primul eşalon, pierzându-şi şi culorile, de la galben-verde trecând la alb-albastrul caracteristic adversarilor.

La Buzău, pe un teren fără zăpadă, dar cam denivelat, semn că Gloria locală a dispărut, Alin Pânzaru nu i-a avut în teren pe Muscă şi veteranul Frunză, în timp ce Mulţescu i-a odihnit pe Zlatinski şi Băluţă, şi l-a titularizat în premieră pe Surugiu. Tehnicianul Universităţii s-a dovedit inspirat, fiindcă mijlocaşul de 26 de ani avea să şi marcheze rapid, cu un şut superb de la 18 metri, al cărui efect a dus mingea în colţul lung. Ivan putea majora imediat avantajul Craiovei, dar execuţia sa spectaculoasă n-a fost şi eficientă. După o jumătate de oră de joc, în care s-a lămurit că adversarul nu este tocmai de speriat, Brăila a avut două mari şanse de egalare. Prima a fost oferită chiar de adversari, fiindcă pasa în centru a lui Briceag a fost de fapt un assist pentru Puşcaşu, dar decarul Daciei a tras de la 16 metri pe lângă poartă, aşa cum avea să o facă şi la următoarea fază, de la o distanţă mai mare. Prima repriză s-a încheiat cu şutul în bară al lui Neagu,  din lovitură liberă de la 30 de metri. În debutul părţii secunde, Craiova egalat scorul barelor din lovituri libere, Gustavo zdrucinând transversala de la 25 de metri. Totuşi, tot Brăila fost echipa pozitivă şi în repriza a doua, iar Niţă şi Enciu au ratat ocazii mari de a egala. După ce Craiova a tremurat la acţiunile adversarei mai slab cotate, pe contraatac Ivan a avut şansa desprinderii, singur cu portarul advers, dar scăriţa sa a fost de proastă calitate. Imediat, atacantul Craiovei s-a accidentat şi a fost înlocuit de Jovan Markovic, un junior care n-a putut debuta încă în Liga I deoarece nu a împlinit încă 17 ani. Brăila nu a mai avut energie să forţeze şi pe final, iar oltenii au ratat câteva ocazii până au reuşit să repete scorul de acum 23 de ani. Golul de 2-0 i-a aparţinut lui Robert Petre, puştiul de 19 ani marcând cu stângul după o acţiune personală. Craiova merge în sferturi, după două reuşite ale unor jucători originari din Bănie, iar la nici 17 ani Markovic a debutat în tricoul alb-albastru.