Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chişinău

0
183

La invitaţia Parlamentului Republicii Moldova, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu s-au aflat ieri la Chişinău, unde sărbătoresc jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale.

casa regalaLa ora 11, Principele Radu a înmânat Bursele “Regele Ferdinand” I şi “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale şi au fost fondate în anul 2015 de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu. Au fost prezenţi ministrul Educaţiei, doamna Corina Fusu, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Educaţie, dl Vladimir Hotineanu, şi ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa Sa dl Daniel Ioniţă.

         Ulterior, Principesa Moştenitoare Margareta a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei. Alteţele Lor Regale a luat parte la şedinţa festivă a Senatului, alături de rectorul ASE, de profesori şi de studenţi.

        Spre seară, Palatul Republicii a găzduit festivitatea de omagiere a Casei Regale a României la împlinirea a 150 de ani de la fondare. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu, a întâmpinat pe Custodele Coroanei române şi pe Principele Radu. Au luat parte înalţi reprezentanţi ai statului, ai Parlamentului şi ai Guvernului.

           Prima parte a serii a cuprins un spectacol de gală în care au evoluat Orchestra Prezidenţială, Orchestra Simfonică a Moldovei, Capela Corală “Doina” şi Corul de copii “Vocile Moldovei”, alături de eminenţi muzicieni şi tinere talente. La dorinţa Preşedintelul Parlamentului şi a Familiei Regale, spectacolul a adunat fonduri pentru reparaţia sălii de festivităţi a Liceului de Muzică “Ciprian Porumbescu”.

           A doua parte a serii a cuprins o recepţie oficială, în care Familia Regală se va întâlni cu autorităţile Republicii Moldova şi cu personalităţile prezente la festivitate. Cu această ocazie, Custodele Coroanei a oferit Parlamentului Republicii Moldova un tablou istoric, reprezentând pe Regele Ferdinand I în timpul Primului Război Mondial.

        Sărbătoarea de la Chişinău încheie anul jubiliar 2016, în care s-au aniversat 150 de ani de la fondarea Casei Regale şi de la punerea bazelor Statului român modern, prin promulgarea Constituţiei din 1866. Anul regal 2016 a început la Bucureşti, a continuat la Castelul Peleş pe 10 mai, a cuprins evenimente şi sărbătoriri în multe oraşe ale ţării, precum şi în Madrid, Londra, Düsseldorf şi la Domeniul Regal Balcic.