Au apărut primii brazi în Piața Centrală

0
469

Brăduții de Crăciun nu trebuie să lipsească din nici o casă. Ca de fiecare dată, comercianții știu acest lucru și se grăbesc să vină în întâmpinarea cumpărătorilor cu brazi naturali, care mai de care mai bogați și mai parfumați. Primii pomi au și apărut, de joi, în Piața Centrală și se pare că își găsesc de pe acum proprietarii. Chiar dacă mai sunt câteva zile până la Crăciun și prețurile par să fie un pic cam mari, oamenii au început să-și aleagă brăduțul pe care îl vor împodobi de sărbători. 

Brazii pe care îl găsiți, deocamdată, doar în Piața Centrală sunt de producție românească, adică tăiați din pădurile patriei, sau aduși din import. Un comerciant se mândrește că are la vânzare brazi pe care i-a adus tocmai din Danemarca. Acești brazi sunt cei mai scumpi – ajung și până la prețul de 600 de lei – dar cei care îi vinde susține că este un altfel de brad, iar calitatea își va spune cuvântul, pentru că va umple casa de parfumul delicat de pin. „În primul rând sunt niște brazi adevărați. Uitați-vă ce înalți sunt și ce coroană bogată au. Numai să ai și o casă mare unde să îi pui”, spunea, ieri, comerciantul lăudându-și marfa. Care, în treacăt fie spus, era cea mai apreciată de trecători, brazii de import fiind de departe cei mai înalți și cu coroana cea mai bogată.

Brazii românești, de la 120 de lei

Cine nu are milioanele disponibile pentru cetină verde de import poate să-și aleagă, la fel de bine, și un brăduț românesc. Unul care este parcă și mai frumos gândindu-te numai că a fost adus de undeva de pe plaiurile noastre. În funcție de mărimea pomului, prețul pleacă de la 120 de lei. Dacă ești hotărât să cumperi, pe lângă faptul că te lasă să ți-l alegi pe cel care-ți place, comercianții sunt dispuși și la o ușoară reducere. Deși nu este afișat acest lucru, oferta este una negociabilă pe alocuri. „Lumea nu are mulți bani și noi înțelegem acest lucru. Ei spun cât ar vrea să ofere, noi cât cerem și facem prețul. Întotdeauna e bine să mai negociem puțin ca să plece și omul mulțumit”, era de părere unul dintre vânzători.

Vânzătorii sunt dispuși la negociere

Negociind prețul, brazii au început să se vândă binișor chiar din prima zi. Ieri, în a doua zi de ieșit pe piață, se vânduseră mai mulți brazi românești, dar și dintre brazii de import. Comercianții se așteptau totuși să vândă grosul mărfii abia în zilele de dinainte de Crăciun, când toată lumea pornește în căutarea brazilor. În plus, ei spuneau că au venit cu marfă pentru toate buzunarele. Cei care nu au bani pentru un brad întreg, dar totuși doresc să nu le lipsească din casă parfumul de cetină, pot să cumpere pur și simplu câteva crenguțe. Comercianții sunt gata să le vină în întâmpinare și cu această variantă, oferindu-le rămurele proaspete cu care să-și decoreze casa.

Sunt așteptați și alți comercianți

Târgul de brazi s-a deschis, de joi, numai în Piața Centrală, unde se află acum 10 comercianți, dar administrația Piețelor susține că sunt așteptați toți cei care doresc să aducă la vânzare atât brazi, cât și ornamente pentru Crăciun. „Noi îi așteptăm pe comercianți și suntem pregătiți să le punem la dispoziție locuri pentru vânzarea pomilor de Crăciun în toate piețele din oraș, inclusiv în târgul municipal”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova. Acesta a precizat că toți producătorii dețin marfă certificată, fiecare brăduț care se vinde în piețele din Craiova fiind verificat în prealabil de administrația Piețelor. Fiecare comerciant plătește 120 de lei pe zi și primește un spațiu de 10 metri pentru depozitarea brazilor.