Sindicaliştii cer schimbarea Legii Educaţiei

1
481

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a lansat, ieri, campania naţională „Educaţia, pe locul I”, în cadrul căreia, în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, vor organiza dezbateri pe problemele sistemului de învăţământ românesc în mai multe oraşe din ţară. La aceste întâlniri sunt aşteptaţi dascăli, dar şi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor. O astfel de întâlnire se pregăteşte şi la Craiova, luni, 19 decembrie a.c.

„La aceste întâlniri vom cere participanţilor să spună ce ar vrea să schimbe la Legea Educaţiei. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza unei iniţiative de îmbunătăţire a cadrului legislativ actual”, a precizat Constantin Rada, preşedintele sindicatului FSLI Dolj.

Tema dezbaterilor organizate de sindicat este “Învăţământul din România versus piaţa muncii. Soluţii pentru corelarea celor două domenii, pentru ieşirea din impasul economic”. Propunerea a pornit de la faptul că sindicatele au primit date care relevă o scădere, în ultimii ani, a numărului de absolvenţi de învăţământ profesional şi de ucenici, precum şi de învăţământ postliceal şi de maiştri. Totodată, apar diferenţe foarte mari între pregătirea persoanelor care îşi caută de lucru şi cerinţele angajatorilor.

Legea nu oferă soluţii pentru decalajele dintre piaţa muncii şi şcoală

Din datele înregistrate de Eurostat, rata de participare a populaţiei din grupa de vârstă 25-64 de ani la formare profesională continuă a scăzut la nivel naţional, de la 1,5% în 2008 la 1,3% în 2010, iar la nivelul regiunii Bucureşti-lfov a crescut de la 1,5% în 2009 la 1,8% în 2010, însă tot este foarte departe de ţinta europeană de 12,5%.

În aceste condiţii, Legea Educaţiei Naţionale nu prevede soluţii clare prin care să fie rezolvată această problemă. Sistemul de învăţământ românesc a fost într-o permanentă criză: financiară, de resurse umane, de idei. Printr-un parteneriat solid şi o dezbatere reală, liderii organizaţiilor sindicale susţin că pot identifica problemele educaţiei şi să ofere soluţiile şi căile de rezolvare. Prima întâlnire a avut în acest sens a avut loc, ieri, în Capitală, invitaţi fiind ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel  Funeriu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Elvira Rodica Andronescu, reprezentanţi ai patronatelor, reprezentanţi ai sindicatelor, lideri organizaţiilor studenţeşti, directori de unităţi şcolare cu profil tehnic, cadre didactice, reprezentanţi ai Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, inspectori şcolari, reprezentanţi ai Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti, precum şi parlamentari din Comisiile de Educaţie şi de Muncă.

 

1 COMENTARIU

  1. Râda…eşti penibil. Voi fsli vă laudati cu peste 200 mii de membri. Păi unde eraţi frate în februarie când s-a votat legea? Si cum? Prin asumare de pdl. Eşti istorie. Ai distrus mişcarea sindicală cu interesele tale. Out…

Comments are closed.