Îndrumar de (in)admisibilitate la CEDO, lansat la Craiova

0
378

Ieri, la sediul Curţii de Apel Craiova, în cadrul Programului de informare a justiţiabililor şi avocaţilor cu privire la condiţiile de admisibilitate a cererilor adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a avut loc lansarea unui “Îndrumar de (in)admisibilitate la CEDO”. Evenimentul este parte a unei campanii de informare mai ample, iniţiată de Curtea de Apel Craiova în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi are drept scop, în esenţă, o educare a cetăţenilor cu privire la condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească o cerere adresată CEDO. Asta pentru că, după cum a explicat judecător Irina Cambrea, director al Direcţiei Agentul Guvernamental pentru CEDO, România ocupă unul dintre locurile fruntaşe între statele “mari furnizoare de cereri la CEDO” şi nu este un lucru de laudă pentru că, statistic vorbind, aproape 97% din acestea sunt declarate inadmisibile fără a fi examinate pe fond.

“Îndrumarul lansat astăzi (n.r. – ieri) încearcă să convingă justiţiabilul, adică cetăţeanul, că adresarea unei cereri către CEDO trebuie să fie un demers întemeiat. Oamenii trebuie să ştie ce poate şi ce nu poate face CEDO, pentru că această avalanşă de cereri aduce un prejudiciu de imagine României, însă fără o bază reală, din moment ce o foarte mică parte ajung să fie examinate”, a explicat Irina Cambrea.

Preşedintele Curţii de Apel Craiova, judecător Mihaela Cotora, a precizat că a fost iniţiată această campanie pentru că s-a observat interesul cetăţenilor pentru educaţia juridică. “Este o campanie de conştientizare şi comunicare centrată pe cetăţeni, dar care se adresează în aceeaşi măsură şi avocaţilor, cu scopul de a face informaţiile legate de CEDO mult mai accesibile. Tocmai de aceea, Îndrumarul lansat astăzi va putea fi găsit la punctele de informare de la sediul nostru, iar în perioada următoare vor fi organizate seminarii şi mese rotunde pentru cei interesaţi”, a spus Mihaela Cotora.

Pentru persoanele care nu se descurcă prea bine cu limba engleză sau franceză, pentru a intra pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului, a fost tipărit acest mic ghid, ce poate fi găsit, deocamdată, la sediul Curţii de  Apel Craiova.