Adio, ANL!

0
354

În cazul în care Primăria Craiova va trebui să construiască blocuri pentru tineri, competenţă care îi revine acum Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, locuinţele vor întârzia şi mai mult decât acum. Consilierii municipali craioveni sunt de părere că măsura transferului de atribuţii în domeniu, de la ANL către autorităţile locale, este de pe-acum descurajantă întrucât bugetele locale sunt extrem de mici. Şi posibilitatea încheierii unor parteneriate publice-private este lipsită de şanse, deoarece nici investitorii nu se înghesuie la astfel de proiecte.

De fiecare dată când se discuta problema puţinelor locuinţe pentru tineri autorităţile locale ridicau din umeri şi spuneau că ele nu au nici o vină. Mult doritele blocuri care ar însemna un început de drum pentru o familie tânără erau puse pe seama ANL, agenţia care ţinea în mână sacul cu bani şi tot ea cea care hotăra şi câte imobile să se ridice într-un municipiu. Se pare însă că lucrurile s-ar putea schimba. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că există un proiect la ministerul pe care îl conduce prin care se intenţionează trecerea unor competenţe ale ANL la autorităţile locale. Respectivele atribuţii s-ar referi la construirea locuinţelor sociale, urmând ca ANL să rămână doar o agenţie naţională de reglementare, de stabilire a eventualelor programe de subvenţionare a autorităţilor publice locale atunci când realizează locuinţe pentru tineri. ANL-ul şi-ar putea păstra, în schimb, doar atribuţii în semnarea unor parteneriate cu marii investitori în construirea de locuinţe, autorităţile pretextând că aceştia preferă, pentru siguranţă, să semneze cu guvernul.

Dan Magla

Magla: “Scapă cine poate”

Vestea că vor putea să-şi construiască singuri locuinţele pentru tineri nu a fost una încurajatoare pentru consilierii municipali craioveni. Oricât ar fi de generoasă în plan teoretic, aleşii locali sunt de părere că nu va aduce nimic bun atât timp cât nu va fi asigurată şi finanţarea pentru construcţia efectivă a apartamentelor. “În condiţiile în care nu ni se va asigura finanţarea pentru blocuri, matematic ideea nu e deloc una bună. Dacă ţi-a luat şi banii şi te-a mai şi încărcat de sarcini, nu ai cum să te mai descurci, nu ajungi la nici un rezultat bun”, spune consilierul PSD, Dan Magla. Totodată, acesta recunoaşte şi că e de aşteptat ca autorităţile să treacă dintr-un rău mai mic într-unul şi mai mare, arătând că acest lucru s-a putut vedea foarte clar la diminuarea sumelor defalcate de la bugetul de stat. «Nu mă surprind cu nimic astfel de decizii de a da sarcini noi, cum au făcut şi cu trecerea în subordine a spitalelor, dar nu şi banii pentru finanţare. Îmi lasă impresia amară a unui îndemn la „scapă cine poate”», a mai spus consilierul Magla.

Emilian Ştefârţă

Ştefârţă: „Recunoaşterea mascată a unui eşec”

Pe de altă parte, unii dintre consilieri spun că e un alt mod de a le transmite tinerilor care îşi puneau toate speranţele în ANL să-şi se aştepte la întârzieri şi mai mari pentru ca, într-un final, proiectul să fie închis definitiv. “Dacă vor transfera doar competenţele, dar nu şi banii pentru ridicarea locuinţelor, înseamnă că se îngroapă rezolvarea acestei mari probleme a locuinţelor în toată ţara, nu numai în Craiova. Vor fi doar două sau trei municipii care au mai construit în regie proprie locuinţe şi care se vor mai descurca, aşa cum sunt Constanţa, Timişoara sau Clujul, pe când în celelalte va fi jale. Cei de la Bucureşti se spală pe mâini şi ne pasează nouă o problemă pe care nu vom avea cum să o rezolvăm. Nu înţeleg că nouă nu ne trebuie puterea, ci ne trebui bani ca să construim”, a declarat şi consilierul liberal Emilian Ştefârţă. După părerea acestuia, dacă până acum se construiau câteva sute de locuinţe la distanţe de câţiva ani, e foarte posibil să nu se mai ajungă nici aici. “E recunoaşterea mascată a unui eşec, aşa citesc eu acest proiect de lege care ni se pregăteşte”, a mai spus acesta.

Primăria Craiova promisese 1.000 de apartamente

Drept este că reprezentanţii ministerului au recunoscut că vor preda competenţele construirii de locuinţe întrucât nu mai pot face faţă solicitărilor. Într-un an se primesc, în medie, în jur de 100.000 de cereri de locuinţe, dar nu se pot construi mai mult de 3.000. Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului susţin că locuinţele ANL pentru tineri ar putea fi ridicate mult mai rapid dacă autorităţile locale ar găsi investitori privaţi cu care să colaboreze. Pentru 2012, Primăria Craiova anunţase că intenţionează să construiască aproximativ 1.000 de locuinţe pe terenul preluat deja de la Armată, jumătate dintre unităţile locative urmând să fie atribuite tinerilor militari care îndeplinesc condiţiile Legii ANL, respectiv să nu aibă locuinţe şi să nu depăşească vârsta de 35 de ani. În altă ordine de idei, agenţia şi-a propus să construiască, în 2012, un număr de 1.500 de locuinţe ANL pentru tineri şi să continue lucrărilor pentru alte 2.500 care au fost începute în acest an, dar care nu se vor termina anul viitor. Suma totală alocată pentru anul viitor se ridică la 110 milioane de lei.