Jihadiştii arestaţi în Rusia planificau atacuri similare cu cele de acum un an de la Paris

0
68

fsbUn grup de jihadişti arestaţi de serviciile de securitate ruse planificau atacuri simultane similare cu cele de la Paris în mai multe locuri publice din Moscova şi Sankt-Petersburg, relatează duminică mass-media ruse, citând surse oficiale, potrivit AFP.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunţat sâmbătă că a arestat zece cetăţeni originari din Asia Centrală, având legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care ar fi planificat “o serie de acte de terorism şi de sabotaj la Moscova şi Sankt Petersburg”.

Potrivit site-ul de ştiri din St. Petersburg Fontanka.ru, cele şapte persoane arestate în acest oraş sunt suspectate de planificarea unor atacuri împotriva a două centre comerciale importante.

La rândul său, oficiosul Rossiiskaia Gazeta a indicat sâmbătă, citând surse din serviciile secrete, că persoanele arestate “planificau atacuri teroriste similare cu scenariul de la Paris”, unde atentatele revendicate de Statul Islamic s-au soldat cu 130 de morţi acum un an, în apropierea unui stadion şi pe terasele unor cafenele şi restaurante, precum şi într-o sală de concerte.

“Mai multe dispozitive explozive urmau să fie detonate simultan în locuri foarte aglomerate. În acelaşi timp, în mai multe cartiere ale oraşului, unii terorişti (…) urmau să deschidă focul din arme automate asupra mulţimii”, afirmă ziarul.