Ambasadorul Republicii Poloneze, prezent la vernisajul expoziţiei „Zbor deasupra Poloniei”

0
391

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri, la vernisajul expoziţiei „Zbor deasupra Poloniei”, organizat în foaierul Sălii Albastre a Universităţii din Craiova, în prezenţa ambasadorului Republicii Polone la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygiel.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat bunele relaţii dintre cele două state, apreciind că la consolidarea acestora contribuie în mod semnificativ şi legătura specială stabilită pe plan local, îndeosebi în domeniile culturii şi educaţiei.

„Suntem onoraţi să fim alături de Excelenţa Sa, domnul ambasador Marek Szczygiel, de reprezentanţi ai mediului universitar din cele două ţări, precum şi de exponenţi ai administraţiei publice la un eveniment important, menit să marcheze bunele relaţii româno-poloneze. De-a lungul timpului, Craiova a fost unul dintre municipiile strâns legate de această comunitate, un oraş care, în 1939, a oferit găzduire refugiaţilor polonezi care se retrăgeau din calea unui război ce nu le aparţinea. Cred că pot spune, fără să greşesc, că relaţiile solide pe care le avem astăzi se datorează personal Excelenţei Sale, care a ştiut să găsească, alături de noi, acel filon sufletesc ce ne apropie”, a subliniat Ion Prioteasa.

Pentru noi, Polonia este un exemplu în domeniul absorbţiei fondurilor nerambursabile

De altfel, la Craiova vedem frecvent organizate evenimente care privesc în mod direct comunitatea poloneză, ceea ce face ca relaţiile dintre cele două ţări, ambele membre ale marii familii europene, să fie consolidate în sens ascendent, de jos în sus. „Pentru noi, Polonia este un exemplu mai ales în domeniul absorbţiei fondurilor nerambursabile şi sunt convins că oficialii celor două state îşi vor da mâna, ori de câte ori va fi nevoie, pentru a rezolva marile probleme ale comunităţii europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. La vernisajul organizat în deschiderea conferinţei „Polonezi în România – doar un trecut de seamă sau şi un viitor promiţător?” au mai luat parte rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, viceprimarul municipiului Craiova, Cristina Calangiu, precum şi exponenţi ai sistemului de învăţământ superior din România şi Republica Polonă.