Pentru o treime din abonații Termo / Apa caldă vine mai repede

1
407

O treime din numărul scărilor de bloc din Craiova au fost dotate, în această vară, cu sisteme de recirculare a apei calde. Primarul Lia Olguța Vasilescu spune că efectul este acela că locatarii nu mai trebuie să aștepte câte o jumătate de oră ca să li se încălzească apa, ci primesc apă caldă la robinet în doar câteva minute. Autoritățile locale intenționează să modernizeze toate cele 109 puncte termice din oraș, finanțarea urmând să fie atrasă fie din fonduri europene, fie de la bugetul național.

Cu acest sistem au fost dotate 1.248 de scări de bloc din cartierele Craiovei, iar costurile au fost suportate de la bugetul SC Termo. Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat, ieri, că sunt foarte mulți craioveni care reclamă faptul că dau drumul la robinet pentru apa caldă și trebuie să aștepte o jumătate de oră până se încălzește, iar investiția era necesară: ”Am reușit să găsim o soluție și, la ora actuală, 30% dintre blocuri au un sistem de recirculare care le permite să le vină apa caldă mult, mai repede. Acum durează maximum un minut sau două minute”.

Apa caldă este recirculată

Potrivit directorului SC Termo, Mihai Neațu, sistemul de recirculare este unul complex și implică instalarea unor senzori pe partea de retur a apei calde. „Am făcut un retur și pe partea de apă caldă menajeră. El este dotat cu senzori și, în momentul în care apa se răcește pe instalație – din lipsa consumului sau din alte motive – pompele din punctele termice recirculă apa. Și atunci fac infuzie de apă la temperatură optimă de consum către scările de bloc”, a explicat Mihai Neațu. Acest lucru a dus, inclusiv, la scăderea costurilor generate de consumul de apă caldă.

Locatarii au beneficiat și de reducerea costurilor

În dispeceratul Termo, din cartierul Craiovița Nouă (acolo unde a fost anunțată instalarea acestui sistem), au fost prezenți și doi președinți de asociații, aceștia spunând că locatarii sunt foarte mulțumi de acest sistem. „Proprietarii au beneficiat, în primul rând, de reducerea costurilor. Un metru cub de apă caldă înmagazinează un metru cub de apă rece și energia termică. Am ajuns să plătim mai puțin energia termică decât costul unui metru cub de apă rece. Înainte de a se monta acest sistem, oamenii umpleau o cadă cu apă rece, acum maxim 10-15 de litri se consumă pentru cei care stau mai sus”, a menționat Gheorghe Irimescu, de la Asociația nr. 19 Brazdă. Constantin Trușcă, de la Asociația nr. 20 Craiovița Nouă, a spus că „lumea este mulțumită, nu sunt reclamații”.

700 milioane de lei pentru modernizarea tuturor punctelor termice

Primăria Craiova intenționează să modernizeze toate punctele termice din oraș. Din estimările autorităților, ar fi nevoie de o investiție de 700 milioane de lei, bani de care municipalitate nu dispune, cu atât mai puțin SC Termo. „Sper din toată inima să putem să investim în continuare în modernizarea punctelor termice. Anul trecut au fost bani de la bugetul național, sper să se întâmple același lucru și în continuare. Poate reușim să beneficiem pe fonduri europene de un astfel de program, deocamdată nu sunt deschise axele ca să ne dăm seama. Dacă nu va trebui să facem demersuri la bugetul național”. Pentru dotările de acum, conducerea SC Termo nu a putut să ofere suma totală care s-a cheltuit, dar a precizat că numai achiziția țevilor a costat 450.000 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Si până vor moderniza toate punctele termice (s-au trezit acum să repare greşeala făcută în urmă cu ceva timp de a suprima conducta recirculantă), noi cei ce nu beneficiem de apă caldă decât după ce se duce la canal mai mult de un mc de apă ce-ar trebui să fie caldă dar e rece, ce facem PLĂTIM la fel cu cei care beneficiază de recirculantă? E drept?

Comments are closed.