Să învăţăm să cunoaştem persoanele cu Sindromul Down

0
502

Sindromul Down este o afecţiune genetică extrem de gravă, care se manifestă la o naştere din aproximativ 800, ducând la dificultăţi în maturizare, în special în ceea ce priveşte psihicul, dar şi caracteristici de ordin fizic. O persoana cu acest sindrom se face uşor remarcată în public, din cauza trasăturilor comune în cazul tuturor pacienţilor, astfel încat aceşti oameni sunt imediat etichetaţi, judecaţi şi comentaţi, din cauza prejudecăţilor celor din jur. Adesea ei nu sunt priviţi ca fiind nişte “oameni” în adevaratul sens al cuvântului, crezându-se că le lipseste inteligenţa. Însă oare câţi dintre noi am avut răbdarea să cunoaştem o persoană cu sindrom Down aşa cum este ea cu adevărat, să privim dincolo de aparenţe?

Plecând de la această idee, Asociaţiei Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora, a organizat un seminar trans-naţional sub genericul “Grundtvig – UP4DOWNKIDS” care se desfăşoară şi astăzi la Universitatea din Craiova. Deschiderea evenimentului a avut loc ieri, când cei patru parteneri ai proiectului – Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora (ALDO-CET) din România; Downkids International din Olanda, Down Sendromu Dernegi din Turcia şi FDIN “Detski Jelania” din Bulgaria – au susţinut timp de două zile comunicări centrate pe menţinerea sănătăţii mentale  şi educaţia persoanelor cu sindrom Down astfel încât aceştia să-şi construiască un mod de viaţă independentă la maturitate.  Seminarul “Posibilităţi de a construi un mod de viaţă independentă pentru persoanele cu sindrom Down” s-a desfăşurat în cadrul campaniei de conştientizare “Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem, sindromul Down”, derulată de ALDO-CET Băileşti în perioada martie 2012 – martie 2013. La fel ca şi denumirea campaniei, scopul seminarului desfăşurat la Craiova a fost exact acela de a arăta persoanele cu sindrom Down exact aşa cum sunt ele, cu bune şi cu rele

“Am dorit să le arătăm oamenilor care sunt capacităţile acestor persoane”

Pentru că au dorit să arate că nu trebuie să fie priviţi cu reticenţă, ci ca nişte persoane care au vise şi aspiraţii, 26 de tineri cu sindrom Down au înceiat conferinţa de ieri oferind publicului un încântător program artistic pregătit de Asociaţia Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora Băileşti, Asociaţia Umanitară Ioana Retezat, Asociaţia Sindrom Down Bucureşti, Asociaţia Down – Centrul Educaţional Raluca – Cluj Napoca, Asociaţia Down Oradea, Asociaţia Langdon Down Transilvania – Satu Mare şi Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova.  Îndrumaţi de antrenori, tinerii au oferit publicului impresionat până la lacrimi un adevărat specacol de dansuri moderne, populare, ţigăneşti şi chiar vals. Au arătat astfel că cei cu probleme nu sunt ei, ci noi, cei care nu vrem să privim dincolo de aparenţe.

“Motivaţia de a mă ocupa de persoanele cu sindrom Down este una singură – fiica mea, Irina Teodora, care s-a născut cu acest sindrom în urmă cu 25 de ani. Ea este exemplul viu că se poate face ceva. Primele probleme au apărut atunci când a fost respinsă în clasa a cincea. Atunci am spus că trebuie să fac ceva. Am început să ne întrebăm dacă mai sunt şi alţii cu problemele noastre şi am constatat că sunt foarte mulţi. Am luat legătura cu UNICEF şi World Vision International şi am primit sprijin. Încet-încet am pus bazele Centrului „Teodora” care, de atunci funcţionează fără întrerupere. Mi-am dorit să le arătăm oamenilor care sunt capacităţile şi activităţile acestor persoane, pentru că, în general, este pusă o etichetă iar oamenii se lasă conduşi mai mult de înfăţişare decât de suflet şi de exprimare. Ne mândrim că mulţi dintre ei care vizitează centrul nostru au terminat licee, şcoli profesionale, chiar dacă nu lucrează nicăieri, pentru că estre foarte greu să le găsi un loc de muncă. Oamenii sunt reticenţi.  În centrul nostru pot să vină copii de la vârsta de patru ani, până la adulţi”, a mărturisit Liana Maria Vîslan, preşedinte al Asociaţiei Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora.

 

Plecând de la ideea că fiecare copil are dreptul, fără discriminare, la asistenţă medicală, la o viaţă educaţională şi socială normală, un grup de părinţi ai căror copii s-au născut cu sindromul Down au fondat în anul 2000 Asociaţia Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora (ALDO-CET). Cu ajutorul finanţării obţinute din proiectele europene pe care le-au accesat, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale, membrii asociaţiei au reuşit să pună la punct un aşezământ modern, care acum satisface nevoile fiecărui beneficiar în parte. În cadrul Centrului au fost amenajate un atelier de creaţie, un cabinet de logopedie individuală, un atelier de educaţie, un loc de joacă şi o sală de sport.