Astăzi, la Liceul de Arte „Marin Sorescu”: „Hangul Day – ziua alfabetului coreean”

0
475

Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană, cu sprijinul Centrului Cultural Coreean de la Budapesta, anunţă lansarea seriei de evenimente reunite sub denumirea „Descoperă Coreea!”. Acesta serie, care urmează să se desfăşoare anual în mai multe oraşe din ţară, se doreşte a fi cel mai amplu proiect cultural dedicat Coreei în România. Anul acesta el va fi lansat în trei mari oraşe: Bucureşti, Braşov şi Craiova.

La Craiova, astăzi, la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, începând cu ora 11.30, se sărbătoreşte „Hangul Day – ziua alfabetului coreean”. Cu acest prilej, iubitorii culturii coreene pot să înveţe şi să exerseze scrierea alfabetului “Hangul” cu instrumente de scris tradiţionale, să vizioneze un documentar despre apariţia şi semnificaţia alfabetului, dar şi să admire o expoziţie de fotografii „Atracţiile Seulului”.  În cadrul programului „Descoperă Coreea!”, pe 16 octombrie, fanii k-pop, muzica pop coreeană, din Craiova şi-au propus să realizeze un flash-mob cu tema „Gangnam style”, în curtea Liceului de Artă „Marin Sorescu”, prilej cu care vor fi expuse felinare tradiţionale luminate. În cadrul acestui program,mâine, la Bucureşti, începând cu ora 15.00, în Parcul Herăstrău, se va organiza un atelier de caligrafie pe lampioane, ateliere de pictură pentru copii, expoziţie de suveniruri coreene, urmând ca seara să se încheie cu un spectacol feeric  de lampioane caligrafiate.

Coreea, armonia dansului

Programul „Descoperă Coreea!” se încheie  în capitală, pe 19 octombrie, când publicul este invitat la un spectacol inedit de dansuri tradiţionale, din patrimoniul cultural naţional coreean. Spectacolul „Coreea, armonia dansului” face parte din Turneul de interpretare artistică tradiţională 2012, oferit de „Fundaţia pentru Arte tradiţionale coreene”. Artiştii coreeni vor prezenta publicului din Bucureşti cele mai renumite dansuri din folclorul naţional coreean: Salpuri (dansul exorcismului), Mugo (dansul tobelor), Sanjo cu evantaie, etc. Cei prezenţi la spectacol vor avea parte de o seară magică, de neuitat, în compania muzicii şi a dansului asiatic. Pe tot parcursul acestor evenimente, organizatorii, Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană şi Centrul Cultural Coreean de la Budapesta au pregătit şi alte surprize, inclusiv târguri de suveniruri coreene. În mai multe licee bucureştene în vor fi susţinute o serie de prezentări introductive multimedia, având ca temă „cultura şi alfabetul correan”.  În ultimii ani, cultura coreeană s-a făcut din ce în ce mai cunoscută, fie prin seriale TV, difuzate şi în România începând din 2009, unde au reuşit să înregistreze audienţe spectaculoase, fie prin filme sau muzică pop, care a câştigat tot mai mulţi fani. Datorită creşterii popularităţii acestor programe, nu mai este o surpriză faptul că limba coreeană a devenit obiect de studiu pentru mulţi români.

 

Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană (AIRC) este o organizaţie nonprofit înfiinţată în 2011, cu trei centre active în Bucureşti, Braşov şi Craiova şi 3 000 de membri la nivel naţional, şi care are ca scop susţinerea şi promovarea culturii coreene în România, prin organizarea de cursuri de limba şi cultura coreeană, ateliere tematice, proiecte şi activităţi diverse în domeniile cultural, educaţional, artistic, etc. precum şi promovarea schimburilor interculturale româno-coreene. AIRC oferă publicului din România informaţii despre Coreea, pe site-ul www.koreafilm.ro , cea mai accesată sursă de ştiri zilnice despre Coreea, a cărui popularitate se măsoară într-un trafic de 40 000 vizitatori unici/lună.

Centrul Cultural Coreean (KCC) de la Budapesta a fost înfiinţat în februarie 2012, fiind cel mai mare centru de acest gen deschis în Europa Centrala şi de Est, cu scopul de a promova cultura coreeană în această zonă.În acest sens, centrul organizează evenimente culturale, expoziţii, proiecţii de film, diverse ateliere precum cele de gastronomie, dans tradiţional sau modern, arte marţiale coreene, cursuri de limba coreeană, etc.

Evenimentele din Craiova sunt organizate de Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană în parteneriat cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”. Parteneri media: Kiss FM, Cuvântul Libertăţii şi Teleuniversitatea.